Sindikati prosvete: Dogovor ili radikalizacija štrajka

11 septembra, 2018

Ukoliko pregovori sa predstavnicima vlasti, koji se očekuju u četvrtak, ne daju rezultate, sindikati obrazovanja razmoriće mogućnost da radikalizuju štrajk, poručili su lideri sva četiri reprezentativna sindikata prosvete, na današnjoj konferenciji za novinare.
Sindikati kažu da bi odluka o svakodnevnom štrajku sa skraćenim časovima na 30 minuta mogla da bude doneta ubrzo, te da neće čekati da se najpre održe ranije planirani protesti 19. i 27. septembra. Sindikalci su istakli da su u današnjem štrajku učestvovali zaposleni iz preko 1.000 škola.
– Ne odustajemo od zahteva da svi zaposleni sa sedmim stepenom stručne spreme pređu iz 8-3 u 9-1 platnu grupu. Da bi se to desilo potrebno je 400.000 evra. Reč je o porastu koeficijenta za svega 0,02 odsto i to ne može da ugrozi finansijski sistem Srbije, kako tvrdi ministar finansija – rekao je Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“.
On je ponovio da startna pozicija u 9-1 platnog grupi daje mnogo veće šanse za napredovanje, nego ukoliko bi nastavnici kao nosioci delatnosti ostali u 8-3 platnoj grupi. Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, ističe da bi prelazak u devetu grupu doprineo da početna plata nastavnika bude između 51.000 i 52.000 dinara, umesto sadašnje 49.700.
Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić tvrdi da bi mesto u devetoj platnoj grupi trebalo da bude obezbeđeno za 63.000 ljudi zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, koji imaju sedmi stepen stručne spreme. U tu cifru su uračunati ne samo nastavnici, već i bibliotekari, sekretari, psiholozi, pedagozi, korepetitori zaposleni u muzičkim školama…
Piše: V. A.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama