Синдикати просвете: Договор или радикализација штрајка

11 септембра, 2018

Уколико преговори са представницима власти, који се очекују у четвртак, не дају резултате, синдикати образовања размориће могућност да радикализују штрајк, поручили су лидери сва четири репрезентативна синдиката просвете, на данашњој конференцији за новинаре.
Синдикати кажу да би одлука о свакодневном штрајку са скраћеним часовима на 30 минута могла да буде донета убрзо, те да неће чекати да се најпре одрже раније планирани протести 19. и 27. септембра. Синдикалци су истакли да су у данашњем штрајку учествовали запослени из преко 1.000 школа.
– Не одустајемо од захтева да сви запослени са седмим степеном стручне спреме пређу из 8-3 у 9-1 платну групу. Да би се то десило потребно је 400.000 евра. Реч је о порасту коефицијента за свега 0,02 одсто и то не може да угрози финансијски систем Србије, како тврди министар финансија – рекао је Томислав Живановић, председник ГСПРС „Независност“.
Он је поновио да стартна позиција у 9-1 платног групи даје много веће шансе за напредовање, него уколико би наставници као носиоци делатности остали у 8-3 платној групи. Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, истиче да би прелазак у девету групу допринео да почетна плата наставника буде између 51.000 и 52.000 динара, уместо садашње 49.700.
Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић тврди да би место у деветој платној групи требало да буде обезбеђено за 63.000 људи запослених у основним и средњим школама, који имају седми степен стручне спреме. У ту цифру су урачунати не само наставници, већ и библиотекари, секретари, психолози, педагози, корепетитори запослени у музичким школама…
Пише: В. А.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама