Синдром компјутерског вида и деца

31 маја, 2021

Сведоци смо великих промена и технолошких иновација у нашем друштву. Преко 80% породица са децом у савременом друштву има компјутер и имају приступ интернету. Данас деца узраста између 8 и 18 година проводе испред рачунара и телевизора у просеку од 6 до 7,5 сати дневно. Више од 20% деце тог узраста имају свој лични лаптоп рачунар, а деца узраста од 12до 16 година дневно проводе 90 минута читајући и куцајући поруке на мобилнм телефонима. Ти подаци су веома забрињавајући, офталмолози су нас упозоравали на појаву ране миопије као последице таквог понашања, што се сада и обистинило.

Foto: Canva

Дуготрајни боравак пред монитором рачунара тражи од детета фокусирање и напрезање ока као ни једна друга активност. То код деце доводи до појаве синдрома компјутерског вида, чему су много подложнији од одраслих. Родитељи би требали знати да се многи проблеми у виду код деце доводе у везу са дуготрајним боравком пред рачунаром. Сам вид се развија и као одрасли смо у стању да савладамо стрес који компјутер изазива код наших очију, него што су то деца у стању.Осим тога, кориштење компјутера утиче и на психички развој детета.

Америчко удружење оптометриста (Америцан Оптометриц Ассоциатион) је навело низ препорука родитељима чија деца проводе доста времена за монитором:

-Пред полазак у школу обавезан је детаљан офталмолошки преглед. Код нас такође неопходан налаз очног лекара за упис у основну школу.

-Ограничење боравка пред рачунаром, односно, увођењем 20 секунди паузе на сваких 20 минута праћења монитора. Неки то називају „правило 20-20“. Подстичите своју децу да се баве разним активностима, а укупно време проведено испред телевизора и рачунара би се требало ограничити на 2 сата дневно.

-Подесите висину монитора Вашем детету да би седело усправно. Монитор треба бити у висини очију детета, на удаљености од 45 до 70 цм.

-Обучите своју децу. Док раде за рачунаром да знају користити пречице на тастатури и мање се користити мишем.

– Објасните детету важност прављења пауза, али ако се симптоми замора наставе, не оклевајте да потражите стручну помоћ.

Извор: optomedik.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама