Синдром протресене бебе и зашто се беба никад не сме умиривати “трешењем”

Новорођенчад су изузетно осетљива бића која потпуно зависе од нас. Родитељи, посебно мајке, чине све у њиховој моћи како би на прави начин одгојили бебу и заштитили је од свега лошег. Међутим, шта се дешава уколико неинформисаност доведе до озбиљних последица?

Бити мама прве две године бебиног живота је изузетно тешко – много непроспаваних ноћи, умор, одсуство слободе…

Није изненађујуће што родитељи често у стању премора постану исфрустрирани и анксиозни. Но, колико год били уморни, никада не смете свој бес да пројектујете на бебу; наравно, забрана насиља се подразумева, али у питању је и нешто више.

Да ли вам је некад дошло да просто “продрмате” своју бебу? Да ли знате да тај потез може бити врло опасан?

Синдром протресене бебе

Синдром протресене бебе је озбиљна повреда мозга која настаје услед насилног трескања бебе или малог детета. Такође је позната као насилна траума главе, синдром уздрманог удара, нанета повреда главе или синдром протресања бебе.

Синдром протресене бебе уништава мождане ћелије детета и спречава његов мозак да добије довољно кисеоника. Овај облик злостављања деце може изазвати трајно оштећење мозга или смрт.

Бебе имају слабе вратне мишиће и не могу да издрже тежину своје главе. Ако се беба снажно протресе, њен крхки мозак се креће напред-назад унутар лобање. Ово узрокује модрице, оток и крварење.

Синдром потресене бебе обично се јавља када родитељ или старатељ озбиљно протресе бебу због фрустрације или беса – често зато што дете не престаје да плаче. Синдром потресене бебе обично није узрокован поскакивањем детета када га љуљамо на колену или мањим падом.

Симптоми, фактори ризика и последице

Следеће околности могу повећати ризик да ће родитељи или старатељи продрмати бебу и изазвати синдром протресене бебе:

– Нереална очекивања од беба (да би требало да уме сама да се умири, да не плаче ноћу више, да спава боље, да буде задовољна јер је нахрањена и сува…)

– Млади или самохрани родитељи

– Стрес

– Насиље у породици

– Злоупотреба алкохола или психоактивних супстанци

– Нестабилне породичне ситуације

– Депресија

– Историја малтретирања у детињству

Такође, већа је вероватноћа да ће мушкарци изазвати синдром протресене бебе него жене.

Чак и кратко продрмавање бебе може изазвати неповратно оштећење мозга. Многа деца погођена синдромом протресене бебе умиру. Преживелима од синдрома протресене бебе може бити потребна доживотна медицинска нега за стања као што су делимично или потпуно слепило, кашњење у развоју, проблеми са учењем или проблеми у понашању, интелектуални инвалидитет, напади, церебрална парализа, кажу научници са Mayo clinic, а преноси Лола магазин.

Симптоми синдрома протресене бебе укључују:

– Екстремну нервозу или раздражљивост

– Потешкоће да беба остане будна

– Проблеме са дисањем

– Повраћање

– Бледу или плавкасту кожу

– Нападе

– Парализу

– Кому

Када покушавате да умирите бебу и то вам никако не полази за руком, можете бити у искушењу да урадите нешто попут протресања да би се она коначно и смирила. Важно је, ипак, да то никад не радите и да дете увек третирате с нежношћу. Не постоји оправдање за трешење бебе.