Sindrom srednjeg deteta – sve što treba da znate!

Srednje dete u porodici može se osećati zanemareno, zbog čega postoji mogućnost da razvije neke posebne osobine ličnosti.

srednje-dete-devojčica-buntovnik
Canva.com

Kao i sva deca, srednja deca će imati jedinstvene potrebe koje mogu biti pojačane njihovim redosledom rođenja. Na primer, mogli bi da se osećaju kao da su u senci starijeg brata ili sestre ili kao da ne dobijaju pažnju kao najmlađi. Zbog toga se neretko mogu osećati isključeno i neshvaćeno — fenomen koji se često naziva „sindrom srednjeg deteta“.

Evo nekoliko saveta kako da pomognete vašem srednjem detetu da zablista.

Šta je sindrom srednjeg deteta?

Iako nema egzaktnih naučnih dokaza, činjenica je da redosled rođenja može uticati na ličnost osobe. Najstarija deca, primera radi, imaju tendenciju da budu pouzdanija i savesnija. Možda naginju ka perfekcionizmu, verovatno zato što roditelji sa prvim detetom dosledno prate „pravila“ i posvećuju mu punu pažnju.

S druge strane, sa najmlađom braćom i sestrama roditelji su opušteniji i iskusniji, tako da poslednje rođena deca obično imaju različite osobine ličnosti Međutim, pošto mlađa braća i sestre mogu pokušati da žive u skladu sa starijom braćom i sestrama, oni takođe mogu biti egocentričniji i više željni pažnje.

Gde se tu uklapa srednje dete? Verovatno nije hvaljeno kao njihov stariji brat ili sestra ili maženo kao mlađi, zbog čega se može osećati isključeno ili zanemareno. Ovaj fenomen, nazvan sindrom srednjeg deteta, takođe može da ih ostavi bez osećaja mesta u porodici. Moglo bi da oseća/kaže:

“Niko me ne razume niti sluša šta govorim.”

„Moj veliki brat mora prvo da uradi sve zabavne stvari, a svi čuvaju moju mlađu sestru. Ja sam izostavljen.“

Karakteristike sindroma srednjeg deteta

Da bi nadoknadilo uočeni nedostatak pažnje, srednje dete može da se ponaša buntovno ili da pokuša da udovolji drugima. Njegovo ponašanje deliično može da se zasniva na ličnosti starijeg brata/sestre. Ukoliko je, na primer, stariji brat odgovoran i odličan đak, srednje dete bi moglo da se pobuni, slabije uči – kako bi privuklo pažnju.

„Srednja deca često idu u krajnost da bi privukla pažnju, zbog čega neka farbaju kosu u ljubičasto ili postanu fanatični prema određenoj pevačkoj grupi — jer im je zaista potreban identitet“, kaže dečija i porodična terapeutkinja Meri Volas.

Srednja deca takođe imaju tendenciju da budu prijatnija i blaža, jer često moraju da prave kompromise tokom života i da se povinuju željama najstarijih i najmlađih u porodici. Ovo im pomaže da postanu nezavisniji i zadrže realna očekivanja. Štaviše, srednja deca imaju tendenciju da grade više odnosa van porodice, često imaju velike društvene krugove i bliska prijateljstva.

Sindrom srednjeg deteta kod odraslih

Zanimljivo je da čak i kao odrasla, srednja deca i dalje mogu zadržati iste osobine koje su razvile u detinjstvu. Ako su se osećali zanemareno tokom detienjstva, mogl i bi imati probleme sa samopouzdanjem i kad odrastu. S druge strane, mogli bi da budu izvrsni u posredovanju u konfliktima u svom ličnom ili profesionalnom životu.

Ako vaš mališan pokazuje znake sindroma srednjeg deteta – evo kako da mu pomognete:

Ponudite sigurnost

Ako vaše dete pogreši, naglasite da njegovo kažnjavanje nije vezano za njegovu braću i sestre, i to ne menja činjenicu da vam je i dalje stalo do njega. Objašnjenje koje ponudite kao razlog za kazno je ključno.

Ne izostavljajte ga

Posvetite svom srednjem detetu dovoljno pažnje kako ne bi osećalo potrebu da glumi. Uz raskošne pohvale za njihove neverovatne štafelajne slike, vaše srednje dete će biti manje sklono da prstima slika Pikasa po zidu dnevne sobe kako biste ga primetili.

Tokom večere, pitajte srednje dete: „Kakav ti je bio dan?“ Provedite vreme sami sa njim. Fokusirajte se na njega kako biste ga uverili da je podjednako važno kao i njihova braća i sestre.

Neka njegova dostignuća budu velika stvar

Znamo, male su šanse da se nakon celog „cirkusa“ postignuća, diploma i medalja starijeg deteta oduševite vaše drugo, treće ili četvrto dete dobije zlatnu zvezdu ili medalju za esej o knjizi. Međutim, jako je važno da pokažete srednjem detetu da su i njegova pojedinačna dostignuća vredna proslavljanja, takođe.

Podstičite razlike

Vaš najstariji je šampion u pravopisu širom okruga? Iako bi bilo lepo da vaše srednje dete krene negovim stopama, zapravo upravo tu postoji bezbroj prilika za potencijalna osećanja animoziteta i inferiornosti. Umesto toga, ohrabrite svoje srednje dete da pronađe aktivnost u kojoj uživa, razvija se i postiže uspehe. Akademka postignuća, umetnost ili sport – šta god da izabere, podstaknite ga na tom putu!

Održavajte otvorenu komunikaciju

U savršenom svetu, svi bismo mogli da čitamo misli jedni drugima. Međutim, za roditelja može biti skoro nemoguće da razlikuje kad dete pravi scenu zato što je uznemireno, a kad zato što je gladno, na primer. Čak i ako se vaše srednje dete oseća ignorisano, možda neće ništa reći. Da bi se ovo popravilo, otvoreno razgovarajte s njim o tome kako se osećaju kao srednje dete. Možete reći:

„Vidim da je teško, jer moramo da brinemo o bebi, a tvoj stariji brat se sprema za srednju školu. Ako se osećaš izostavljeno, razgovaraj sa nama. Reci nam „treba mi pažnja”. Tu smo za tebe.“

Stvarajte uspomene

Postarajte se da porodični foto album ima deo posvećen slikama vašeg srednjeg deteta. Ne dozvolite da postanu žrtve stereotipne sudbine da vide hiljade slika starijeg brata ili sestre i samo nekoliko na kojima su oni ili mlađa deca.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.