Balkanski sindrom žrtvovanja: Da bi mom detetu bilo dobro, meni mora biti loše

19 januara, 2023

Savršen roditelj ne postoji, a deci savršenstvo nije ni potrebno. Dovoljno je da pored sebe imaju majku i oca koji se ne boje da prihvate odgovornost za svoje greške i koji su voljni da uče i rade na sebi. Tako i deca usvajaju model ponašanja koji dopušta da grešimo i da to nije strašno, dokle god iz tih grešaka učimo i rastemo kao ličnosti. Roditelji koji imaju pozitivnu sliku o sebi i imaju samopouzdanja, takav utisak ostavljaju i na svoju decu, pa uz takve roditelje i sama deca uče da razviju pozitivnu sliku o sebi.

U narednim redovima ću pokušati odgovoriti na prvo pitanje. Iako ne postoji univerzalni recept koji će stopostotno rezultirati detetovim zdravim i pravilnim odgojem, postoje određeni momenti u roditeljskom ponašanju koje povećavaju uspešnost roditeljstva i poboljšavaju odnos između dece i roditelja. Pre svega, uslov je fizičko i psihičko zdravlje. To ne znači da su roditelji koji imaju neke zdravstvene tegobe osuđeni na neuspeh, već da će morati da ulože puno više truda da uspešnije obave roditeljske zadatke od onih koji nemaju nikakve zdravstvene probleme.

Uspešni roditelji su oni roditelji koji pronalaze delotvorne strategije za suočavanje sa stresom roditeljstva pronalazeći vreme i energiju za kvalitetno bavljenje decom. Pred njih postavljaju očekivanja u skladu sa dečjim uzrastom i kapacitetima, podržavaju i razumeju svoju decu. Preterani perfekcionizam često vodi u neurotičnost, tako i nastojanje da sve u vašem odnosu sa detetom bude savršeno može dovesti do toga da propustite mnoge trenutke opuštenog uživanja sa sopstvenim detetom.

Emocionalno zreli roditelji znaju da će morati često da stave detetovo dobro ispred svoga i u pravilu, nemaju problem s tim. Ono što je bitno razgraničiti jeste sledeće: Ako je mom detetu dobro, mora biti dobro i meni. Ili, ako će mom detetu biti dobro, meni mora biti loše, sindrom žrtvovanja za vlastitu decu tipičan za Balkan. No, ništa od toga ne garantuje uspešnost roditeljstva. Istina je da je uspešan roditelj zrela osoba koja je odgovorna i stalno pronalazi načine da adekvatno odgovori na detetove potrebe, fizičke i emocionalne.

Uspešan roditelj neće imati velikih problema da prilagodi dnevnu rutinu detetovim potrebama

Niti će osećati da je potpuno omanuo ukoliko nešto ne uspe da uradi, a nije od krucijalne važnosti. Ukoliko je detetu potreban, posvetiće mu se radije nego slepom obavljanju svega što je zamišljeno da se mora obaviti baš tog dana. Naravno, ovde ne govorimo o totalnom zapostavljanju dnevnih obaveza, nego o osećaju za postavljanje prioriteta, od dana do dana. U svom terapijskom radu se konstantno susrećem sa iscrpljenim roditeljima koji smatraju da je samo umoran, hronično iscrpljen roditelj dobar roditelj.

Uspešan roditelj je uspešan baš zbog toga što se neće libiti da ostvari neke svoje potrebe

I ne osećati krivicu zbog toga. Deca su zahtevna, radoznala i traže našu nepodeljenu pažnju. S obzirom na posao, bolesti i obaveze koji su svakodnevica, često nismo u stanju da deci posvetimo onoliko pažnje koliko im je potrebno. Uspešan roditelj daje od sebe onoliko koliko u tom trenutku može, strpljivo i mirno, objašnjavajući detetu zašto mu se u momentu ne može više posvetiti.

Uspešan roditelj je svestan da deca najbolje uče imitacijom

Odnosno, ugledanjem na svoje roditelje. Ne možemo detetu braniti slatkiše i pričati kako je to loše, pa se onda svakodnevno sladiti čokoladama. Deca više veruju onome što vi radite, nego onome što pričate. Razgovor nije manje bitan, naravno, ali je ključno da je u skladu sa vašim postupcima, jer u suprotnom se detetu šalju dvoznačne, zbunjujuće poruke o tome šta je pogrešno, a šta ispravno.

Uspešan roditelj je srećan što je roditelj

Uspešan roditelj ne mora biti oduševljen problemima i svim preprekama kojima na tom putu nailazi, ali je roditeljstvo njegova svesna odluka i motivisan je da pruži svome detetu što više svog vremena i truda. Svesno bira da stavi svoje dete kao prioritet.

Cilj ovog teksta nije da se oni roditelji koji ne ispunjavaju sve stavke osećaju kao da su na pogrešnom putu. Cilj je podstaknuti svakog roditelja na rad na sebi, svojim strahovima i projekcijama, kako bismo odgajali psihički i fizički zdravo potomstvo.

Autor: www.mojonlinepsiholog.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama