Чињенице о одгајању дечака

26 септембра, 2016

Када добијете девојчицу, њено одгајање вам је лако јер се у сваком моменту можете ослонити на искуство које имате.
Али, када добијете дечака, неке ствари вас могу изненадити. И док сигурно имате некога ко је одгојио дечака у близини, има неких ствари које вам нико неће рећи, а треба да знате:
mama
Дечаци не престају да се крећу.
Дечаци су углавном много живахнији од девојчица. Стално кретање почиње од раног јутра и не завршава се до касно. Они не крећу из прве него из четврте брзине. Нећете моћи да их стигнете од почетка, али ћете се навићи и ухватити корак.
 
Куповина одеће је једноставна и јефтина.
Многе маме се, по добијању дечака, разочарају што не могу да их облаче и дотерују као девојчице, али то прође чим схвате да је са дечацима лакше и јефтиније. Уместо свих оних чарапица (дугих и кратких), сукњица, хаљиница кошуљица и слично, дечаку треба само пар мајица и удобних панталона. При томе они често не извољевају шта ће да обуку и мама има више времена за своје сређивање.

Прочитајте и Дан када је мој син одустао од мене

Обожаваћете да га гледате док се игра са оцем.
Срце ће вам се отопити када будете гледали како се ваши мушкарци друже. И бићете срећни и за свог партнера колико и за дете, а и за себе јер не морате да се бавите “мушким” играма које не волите.
 
Груба игра је нормална.
Дечаци се ударају, пуно се ударају. Груби су до, понекад, несхватљивих размера. Али, не брините, то је нормално и није опасно! Стручњаци кажу да је чак и здраво за дечаке, иако нешто у кући страда у тој игри.
 
Желећете да од њега направите најбољег дечка.
И ваш дечак ће бити нечија прва љубав, пољубац, патња. За све оне срцоломце које сте и сами упознали, хтећете да ваш момчић буде најбољи на свету – нормалан, осећајан, онај који дође и зове када каже да ће то урадити.

Прочитајте и Данас сам плакао. Данас је мој син Урош добио сведочанство о …

Измотавања почињу рано.
Понекад нећете разумети њихове шале. Неке можда никада. Оне ће подразумевати ружне речи и грубе покрете, али то је просто “мушки”.
 
Чак и најумиљатији дечаци воле оружје.
Можете и да немате ни једну играчку пиштољ у кући, да браните играње каубоја или лоших момака, али дечаци некако сазнају шта је оружје и одмах заволе игру са њим. Размишљајте позитивно: можда је он добар момак који покушава да спасе свет.
 
Научићете да не упоређујете сина са девојчицама.
И врапци знају да се девојчице брже развијају, брже проговоре и слично. И ако већ имате девојчицу немојте дечака упоређивати са њом. Свако се развија својим ритмом.

Прочитајте и Маме и синови: танани и важни односи

Вероватно ћете макар једном посетити хитну помоћ.
Скакање са кревета, око стола и других чврстих ствари обично се заврши са неком повредом. Не паничите и увек имајте прву помоћ у кући.
 
Опседнутост спортом може да буде напор.
Спорт дечацима иде од руке. Волеће да играју а и да гледају утакмице са оцем. Запамтите само да је фаза “победе” нормална и да ће изазвати и мало суза и разочарења, али видећете да ће се ваш малишан већ првом приликом опет својски борити
 
Пишкиће свуда. Свуда!
По поду, зиду, wц шољи…свуда. Треба мало времена да дечак научи да се контролише, али добра вест да једино ви бринете због тога. Носите влажне марамице са собом и тешите се да барем не мора нигде да седа.

Прочитајте и Како од дечака да направите мушкарца?

Борићете се са предрасудама.

Чак и ако себе сматрате особом отворених погледа на свет, изненадићете се када дође до игара претварања. Када вам се деси да вам је чудно да син тражи штикле или да га питате да ли хоће ипак да понесе ауто а не лутку у школу, сетите се да и ви тек учите и да је то нормално.

Променићете планове за венчање детета и то ће за вас бити сасвим у реду.
Ах, замишљања свих оних дивних хаљина за девојчице… Када добијете дечака, замишљаћете како ћете плесати са сином на дан његовог венчања. И то је дивно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама