20 ствари који би сваки отац који има ћерку требало да (у)ради

Ја нисам отац нити ћу икад бити. Али јесам ћерка и током кратких 23 године свог живота, схватила сам да је веза која постоји између оца и ћерке нешто заиста посебно. Толико посебно и толико снажно да ће очеви поступци и однос према ћерки засигурно обликовати њен карактер и у многоме утицати на оно што ће она постати кад одрасте.

Као неко ко има диван однос са својим оцем, мислим да могу да издвојим и откријем неке тајне које би очеви девојчица требало да знају:

Foto: Canva

1. Знај да ће од првог дана она бити твоја мала девојчица. Али ћеш морати много труда да уложиш да то тако и остане.

2. Немој да претпостављаш каква ће бити њена интересовања кад одрасте, само зато што је девојчица. Покажи јој лутке и цвеће, али и ЛЕГО коцке и аутомобиле.

3. Допусти јој да ти помогне у радовима код куће или на послу. Одрашће у самопоуздану и снажну жену која ће се истицати сутра на свом радно месту, ма какво оно било.

4. С њеном мајком разговарај као са себи равном, не као с неким ко вреди мање. Једног дана ће и она од свог мужа очекивати то исто.

5. Покажи јој своје емоције и то да и ти можеш да будеш осећајан. Схватиће да је то нормално и да бити осећајан не значи исто што и бити слаб.

6. Смислите ваше интерне игрице и шале, за које ћете само ви знати. Веруј ми, то ће памтити заувек!

7. Охрабри је да се суочи са стварима које је плаше и нека зна да ћеш ти увек бити ту, да је придржиш ако крене да пада.

8. Кад јој нешто обећаш, увек то испуни. Други, који не знају колико је она посебна, сигурно ће јој некад сломити срце. Ти не смеш.

9. Научи је стварима у којима си добар.

10. Замоли је да те научи стварима које она добро зна, а ти не.

11. Покушај да разумеш њена интересовања чак и кад их заправо не схваташ. Тако ћеш је научити да, без обзира на то који су њени таленти и интересовања – балет, сликање или рвање – они су важни, а за њеног тату, најважнији на свету.

12. Претходно важи још више ако су јој интересовања „женска“. Научи је да су њене склоности важне, без обзира на то које су.

13. Ако нешто не би рекао никад сину, онда немој то рећи ни ћерки. Оне су подједнако вредне, можда и вредније.

14. Не објективизуј и не понижавај друге жене пред њом. Чак ни у шали.

15. Покажи да нису само мушкарци ти који су снажни. Говори јој о снажним женама, наводи примере. Тако ће и она тежити да једног дана буде јака, и знаће да има шансу.

16. Решавај свакодневне ствари консултујући њену мајку, у њеном присуству. Тако ће знати да и жене треба да имају право гласа у свему и да и сама за то једног дана треба да се избори.

17. Ако будеш сам био добар пример, добар отац и добар муж њеној мами, нећеш морати да стојиш с пушком поред прозора и тераш лоше момке. Она ће то сама.

18. Ако се ипак, некако, појави тај лош момак и сломи јој срце (а вероватно хоће), буди ту да јој пружиш ослонац. Нека зна да ће, кад јој је срце сломљено, тата наћи начин да га поново састави.

19. Упућуј јој комплименте, њеној мајци такође, што чешће.

20. Реци јој да је волиш. Нека зна да ћеш, шта год да се деси, увек бити ту за њу.

Фото: Melanie Pace