20 stvari koji bi svaki otac koji ima ćerku trebalo da (u)radi

24 jula, 2021

Ja nisam otac niti ću ikad biti. Ali jesam ćerka i tokom kratkih 23 godine svog života, shvatila sam da je veza koja postoji između oca i ćerke nešto zaista posebno. Toliko posebno i toliko snažno da će očevi postupci i odnos prema ćerki zasigurno oblikovati njen karakter i u mnogome uticati na ono što će ona postati kad odraste.

Kao neko ko ima divan odnos sa svojim ocem, mislim da mogu da izdvojim i otkrijem neke tajne koje bi očevi devojčica trebalo da znaju:

Foto: Canva

1. Znaj da će od prvog dana ona biti tvoja mala devojčica. Ali ćeš morati mnogo truda da uložiš da to tako i ostane.

2. Nemoj da pretpostavljaš kakva će biti njena interesovanja kad odraste, samo zato što je devojčica. Pokaži joj lutke i cveće, ali i LEGO kocke i automobile.

3. Dopusti joj da ti pomogne u radovima kod kuće ili na poslu. Odrašće u samopouzdanu i snažnu ženu koja će se isticati sutra na svom radno mestu, ma kakvo ono bilo.

4. S njenom majkom razgovaraj kao sa sebi ravnom, ne kao s nekim ko vredi manje. Jednog dana će i ona od svog muža očekivati to isto.

5. Pokaži joj svoje emocije i to da i ti možeš da budeš osećajan. Shvatiće da je to normalno i da biti osećajan ne znači isto što i biti slab.

6. Smislite vaše interne igrice i šale, za koje ćete samo vi znati. Veruj mi, to će pamtiti zauvek!

7. Ohrabri je da se suoči sa stvarima koje je plaše i neka zna da ćeš ti uvek biti tu, da je pridržiš ako krene da pada.

8. Kad joj nešto obećaš, uvek to ispuni. Drugi, koji ne znaju koliko je ona posebna, sigurno će joj nekad slomiti srce. Ti ne smeš.

9. Nauči je stvarima u kojima si dobar.

10. Zamoli je da te nauči stvarima koje ona dobro zna, a ti ne.

11. Pokušaj da razumeš njena interesovanja čak i kad ih zapravo ne shvataš. Tako ćeš je naučiti da, bez obzira na to koji su njeni talenti i interesovanja – balet, slikanje ili rvanje – oni su važni, a za njenog tatu, najvažniji na svetu.

12. Prethodno važi još više ako su joj interesovanja “ženska”. Nauči je da su njene sklonosti važne, bez obzira na to koje su.

13. Ako nešto ne bi rekao nikad sinu, onda nemoj to reći ni ćerki. One su podjednako vredne, možda i vrednije.

14. Ne objektivizuj i ne ponižavaj druge žene pred njom. Čak ni u šali.

15. Pokaži da nisu samo muškarci ti koji su snažni. Govori joj o snažnim ženama, navodi primere. Tako će i ona težiti da jednog dana bude jaka, i znaće da ima šansu.

16. Rešavaj svakodnevne stvari konsultujući njenu majku, u njenom prisustvu. Tako će znati da i žene treba da imaju pravo glasa u svemu i da i sama za to jednog dana treba da se izbori.

17. Ako budeš sam bio dobar primer, dobar otac i dobar muž njenoj mami, nećeš morati da stojiš s puškom pored prozora i teraš loše momke. Ona će to sama.

18. Ako se ipak, nekako, pojavi taj loš momak i slomi joj srce (a verovatno hoće), budi tu da joj pružiš oslonac. Neka zna da će, kad joj je srce slomljeno, tata naći način da ga ponovo sastavi.

19. Upućuj joj komplimente, njenoj majci takođe, što češće.

20. Reci joj da je voliš. Neka zna da ćeš, šta god da se desi, uvek biti tu za nju.

Foto: Melanie Pace

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama