“Sinovi. Stanite. Nemojte proći, a da me ne obiđete.”

9 marta, 2023

Pre malo više od godinu dana, jedan otac rešio je da se svojoj odrasloj deci obrati javno. I to pismo poslao “Politici”. Možda će vas podsetiti da pozovete i posetite svoje roditelje. A možda vas odvede par decenija u budućnost, pa natera da se zamislite – šta mogu da učinim da moja deca sutra požele da dođu “kući” uvek kad za to imaju malo vremena?

Foto: Canva

Pismo ovog tate, Ljubomira, prenosimo u celosti:

Gde ste? Dokle ste stigli?

Čekam. Dolazili ste i do sada iz daleka i ja sam vam zahvalan. Čekam da zastanete, opet. Na kratko. Uvek žurite. Treba da se odmorite. I da se vidimo.

Da se zagrlimo.

Vi osećate, vi znate da je očevo sunce na zalasku. Da se njegova svetlost gasi. Da se tama bliži. Jer ja, zbog duboke starosti, očekujem da odem u večni san. Vreme mi je.

Zato vam se obraćam, sinovi moji. Nastali iz mene i majke, iz naše krvi, duha i duše. Ne zaboravite to nikad. Dok živite.

Sinovi. Vi ovuda, gde sada boravim, prolazite. Nemojte proći a da me ne obiđete. Znam, vi žurite svojoj porodici u zagrljaj. Neka je srećno. Tako treba.

Ali, sinovi, vi satima vozite i jurite. Ne stajete. Kraj svog oca prolazite. Zastanite. Da me za trenutak vidite i zagrlite. Da mi osmeh podarite, staračku dušu ozarite. I da se odmorite.

Sinovi, stanite i ovog puta. Poželeo sam vas. A ja samujem.

Voljena vaša majka, dična moja supruga, rano ode. Ode da se nikad ne vrati. Ode na večni počinak. Ostadosmo da tugujemo. Stalno su mi na umu vaše reči upućene meni, da ne vredi plakati, ni suze liti, jer mi ne možemo našu majku, moju suprugu, iz trajnog sna vratiti.

Sinovi, zastanite radi viđenja, pozdrava, zagrljaja.

Zastanite. Čeka vas neutešni otac Ljubomir.

Ljubomir Iv. Jović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "“Sinovi. Stanite. Nemojte proći, a da me ne obiđete.”

 1. Dragana N. kaže:

  E, ovo je pismo koje moze da napise minimum 80% majki i očeva, na žalost! Živeći ovaj jedini život, koji nam je dat, mnogo se žrtvujemo za svoju decu, toliko da i ne živimo svoj život, već njihov. A deca to ne shvataju, sve dotle dok i sama ne dodju u istu situaciju. To je naša realnost, takvi smo mi Balkanci! A, nije tako u svetu, tamo se drugačije živi, tamo svako živi svoj život. Kod nas, ako baba i deda ne ostave nekretnine deci i unucima, kao da nisu ni živeli. Nije važno što će baba i deda jesti hleba i masti, deca i unuci ostavljanje nekretnine uzumaju “zdravo za gotovo” te, ako ne dobiju ništa, za njih su baba i deda promašili život. Na žalist, tako je! A život je jedan!!!

 2. Sanja kaže:

  Eee .učenik ..i koliko je ovakvih priča…Rodis gajis brines o njima,odrices se mnogo čegs i cim ojacaju..cao sve zaborave vecina njih.

 3. Zaharije kaže:

  Jesu roditelji stvorili decu, žrtvovali se za njih, odgajali ih… ali postoji i druga strana priče. Mnogi roditelji sebi daju za pravo da se svojoj deci mešaju u život kada se ovi osamostale i osnuju svoju porodicu. Mnogima brak završi razvodom zbog roditeljskih uticaja. Oni koji shvate da im roditelji narušavaju brak, imaju opciju da se udalje od roditelja ili da se razvedu.

 4. Beba kaže:

  Baš tužno, koliko su se deca udaljila od roditelja.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama