Школа из Зрењанина једина из Србије у светском друштву

4 децембра, 2017

ЗРЕЊАНИН – Пре тачно годину дана, Основна школа “Жарко Зрењанин” из Зрењанина се, на иницијативу наставнице шпанског језика Анеле Милин, прикључила организацији иЕАРН, међународној образовној и ресурсној мрежи, односно највећој светској непрофитној глобалној мрежи која наставницима и младима пружа могућност да, користећи интернет и савремене технологије у раду на образовним пројектима, унапређују учење и доприносе реформама у свету.

У активностима ове мреже учествује око два милиона младих, 50.000 едукатора, 30.000 образовних установа у 140 држава, а сарадња се остварује на 30 језика. Основна школа “Жарко Зрењанин” је једина образовна установа у Србији која је чланица поменуте организације.
– Образовна мрежа иЕАРН је намењена наставницима и ученицима који су заинтересовани да се укључе у интерактивне онлајн едукативне пројекте, у радионице и форуме, онлајн курсеве за обуку, да траже партнере за едукативне пројекте и унапређују међународну сарадњу. У склопу те сарадње, прва активност у коју смо се укључили носила је назив “Змајеви који говоре широм света”, у којој су учествовали ученици из 34 државе, а организована је у част Јануша Kорчака, борца за дечја права. У оквиру тог програма, у школи смо угостили амбасадора Пољске Томаша Његођиша, заменицу амбасадорке Израела Џени Седов, затим Рути Хотзен из Израела и Сашку Витанову из Бугарске, као и градоначелника Зрењанина Чедомира Јањића, који су пропратили наше активности – истиче наставница Анела Милин.

Ове јесени зрењанинска школа прикључила се још једној глобалној акцији организације иЕАРН, која носи назив “Лале и нарциси”. Kрајем новембра све школе учеснице у пројекту засадиле су луковице и током две недеље прате њихово ницање и раст, све се фотографише и шаље на глобални форум.
– Ово представља учење кроз пројекте. Деца посматрају и мере, па своја запажања постављају на форум иЕАРН-а. Постављају истраживачка питања и дискутују. Нарциси и лале су одлични за праћење зато што се свуда у свету саде крајем новембра. Све школе учеснице тако могу да раде у исто време и да сарађују – објашњава Милин.
Ученици шест одељења школе “Жарко Зрењанин”, као и чланови еколошке секције, са наставницама Људмилом Воркапић, Анелом Милин, Милицом Kирћански, Kристином Барши, Ренатом Лазар Декањ, Емилијом Ћоровић и Иваном Вуков, посадили су том приликом 250 луковица лала и 25 нарциса.
Извор: zrenjaninski.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама