Школама стигао допис – мала матура по плану, боравак ће радити, препорука да се родитељи анкетирају

2 јуна, 2023

Директорима основних и средњих школа у Србији стигао је допис поводом изненадне одлуке Владе Србије да се школска година заврши две недеље раније.

У допису у који је наш портал имао увид Министарство се позива на могућност одступања од утврђеног броја наставних дана до пет одсто, коју оставља календар васпитно-образовног рада. Та могућност биће искоришћена па ће друго полугодиште школске 2022/2023. године за ученике основне и средње школе, у делу који се односи на редовну наставу, бити завршено се у уторак, 6. јуна 2023. године.

У допису се Министарство позива и на подзаконска акта којима је уређено оцењивање ученика у основном и средњем образовању и васпитању, а који кажу да је потребно је да школа утврди предлог закључних оцена на крају школске године најкасније до 6. јуна, о чему благовремено обавештава ученике и њихове родитеље, односно друге законске заступнике.

“Приликом упознавања ученика и родитеља са предлогом закључне оцене, наставник даје и образложење оцена, као и сугестије за ученика о томе на који начин могу да, уколико желе, поправе оцену. Посебно је потребно да се води рачуна, приликом утврђивања предлога закључних оцена, о одредбама које се односе на могућност предлагања закључне оцене у случајевима када је ученик оцењен мање пута од прописаног, у складу са чланом 5. став 2. Правилника о оцењивању у основном образовању и васпитању и чланом 17. ст. 9. и 10. Правилника о оцењивању у средњем образовању и васпитању“, наводи се у допису.

Члан 5 (Правилника о оцењивању у основном образовању и васпитању)

Ученик се оцењује најмање четири пута у полугодишту, а ако је недељни фонд часова обавезног предмета, изборног програма и активности један час најмање два пута у полугодишту.

Ученику који није оцењен најмање четири пута из обавезног предмета и изборног програма други страни језик у току полугодишта, односно најмање два пута у току полугодишта уколико је недељни фонд обавезног предмета, изборног програма и активности један час, не може да се утврди закључна оцена, изузев у случају када због угрожености безбедности и здравља ученика и запослених није могуће оценити ученика потребан број пута.

У допису који су школе данас добиле Министарство указује и да је потребно да се пажња обрати и на формативно и на сумативно оцењивање.

„Приликом припреме закључне оцене наставник треба да има у виду и самосталност и ангажовање ученика и у оквиру других облика образовно-васпитног рада чија реализација доприноси остваривању исхода обавезних предмета, изборних програма и активности“, наводи се у допису директорима.

Министарство је од школа затражило и да наставници и стручни сарадници у оквиру осталих облика образовно-васпитног рада организују активности и теме у циљу развоја социјалних и емоционалних вештина ученика, као на пример: толеранције, емпатије, тимског рада, креативности, самоконтроле, оптимизма, поштења и захвалности.

А шта после 6. јуна?

“У периоду од 7. јуна, односно након завршетка другог полугодишта у делу који се односи на редовну наставу и најкасније до 20. јуна у школама се остварују облици образовно-васпитног рада (допунска, додатна и припремна настава и настава у природи), као и остали облици образовно-васпитног рада у складу са годишњим планом рада школе, у циљу обезбеђивања бољих постигнућа ученика на крају школске 2022/2023. године, а све у најбољем интересу ученика.” – стоји у допису у ком се додаје и да се од школа се очекује да сваком ученику који није задовољан предлогом закључне оцене, обезбеди услове да ту оцену и поправи уколико покаже резултат који је основа за поправљање оцена.

Продужени боравак, као посебан облик образовно-васпитног рада, у школама где постоји организује се и даље, односно до 20. јуна.

Препорука је да школа изврши анкетирање родитеља и на основу резултата анкетирања организује рад продуженог боравка.

Такође, целодневна настава, као посебан облик образовно-васпитног рада, организује се и даље, односно до 20. јуна. Рад у одељењима целодневне наставе остварује се кроз организацију различитих облика слободних активности.

Препорука је да школа, и у овом делу, изврши анкетирање родитеља и на основу резултата анкетирања организује целодневну наставу.

Завршни испит

Све активности које се односе на организацију и реализацију завршног испита за ученике осмог разреда основне школе, завршног испита на крају средњег образовања у трогодишњем трајању и матурског испита за ученике средње школе спроводе се у складу са годишњим планом.

Све активности које се односе на разредне и поправне испите, годишње испите у основним и средњим музичким школама, као и све друге испите који се полажу у школама, спроводе се у складу са годишњим планом. У стручним школама се пракса, практична настава и учење кроз рад спроводе у складу са годишњим планом.

Допис школама потписује в.д. министра просвете и министар без портфеља Ђорђе Милићевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Школама стигао допис – мала матура по плану, боравак ће радити, препорука да се родитељи анкетирају

 1. Velja каже:

  Ovo nije tacno. Ucenik se ocenjuje najmanje tri puta u polugodistu a ne cetiri puta. I pise ako preti opasnost po zdravlje i bezbednost ucenika i zaposlenih meze se oceniti i jedanput u polugodistu. Ovo je vanredna situacija. Prestanite da ponizavate prosvetne radnike i da sirite mrznju prema njima. Inace lose nam se pise

 2. Dejan Milic каже:

  Koliko je poremecen nas sistem obrazovanja?!?!Pa,puno..deca ne mogu da zavrse skolu redovno zbog stresa..ali ce ipak izaci na prijemni jer taj stres valjda..sta?!nece postojati ta tri dana?!naravno,deca nisu bitna vazne su fotelje,mesta..na zalost jad i beda vladaju obrazovanjem.

 3. Aleksa каже:

  ”Ministarstvo je od škola zatražilo i da nastavnici i stručni saradnici u okviru ostalih oblika obrazovno-vaspitnog rada organizuju aktivnosti i teme u cilju razvoja socijalnih i emocionalnih veština učenika, kao na primer: tolerancije, empatije, timskog rada, kreativnosti, samokontrole, optimizma, poštenja i zahvalnosti.”

  Nastavnici su svoj mesečni plan napisali i predali krajem maja. I sad tražite da pišu novi plan? Kad u zašto? Tokom vikenda? Zar ne mislite da nastavnici nekim čudom imaju i svoj privatni život, po kome svojim nepormišljenim odlukama kopate bez prestanka?

 4. Mila каже:

  Boravak u školi koje dete pohađa će raditi do 14h, a roditelj prosvetar putnik bez veze u ministarstvu treba da sedi u dvorištu?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама