Škole koje treba da pređu na elektronsko vođenje dokumentacije imaju tri mogućnosti

7 juna, 2018

Škole koje žele da uvedu elektronski dnevnik moći će od 1. septembra da se prijave Ministarstvu prosvete, koje će organizovati obuke nastavnika za njegovo korišćenje. To, međutim, ne znači da će u svim školama od jeseni ovaj dnevnik početi i da se koristi, jer to pre svega zavisi od tehničke opremljenosti obrazovnih ustanova, kaže za Danas Bojan Radić, rukovodilac projekta “E prosveta” u Ministarstvu prosvete.
On ističe da Ministarstvo nikoga neće terati da uvede e-dnevnik, ali da će nastavnici sami uvideti prednosti u lakšem, bržem i kvalitetnijem vođenju elektronske dokumentacije. Radić kaže da se u ovom trenutku e-dnevnik u nekom obliku vodi u trećini obrazovnih ustanova u Srbiji i da je Ministarstvo pozitivno iznenađeno zbog velikog interesovanja nastavnika. On najavljuje da će od jeseni uvid u e-dnevnik (u školama koje su ga već uvele) imati roditelji i učenici, pošto će Ministarstvo u međuvremenu ispraviti nedostatke na koje je ukazao poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti. Kako je Danas pisao, prosvetne vlasti su planirale da naloge za pristup e-dnevniku podele roditeljima i učenicima početkom ove godine, ali se s tim kasni jer je poverenik pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Radić kaže da primedbe poverenika nisu “strašne, ni komplikovane”.
A škole koje tek treba da pređu na elektronsko vođenje dokumentacije imaju tri mogućnosti: da vode samo e-dnevnik, da imaju duplu evidenciju, odnosno i papirnu i elektronsku, ili da vode papirni dnevnik, a samo delove dokumentacije elektronski. Za koju varijantu će se opredeliti zavisi od opremljenosti škole IKT opremom, rekao je Radić i napomenuo da krajnji cilj nije vođenje pedagoške dokumentacije elektronski već da se omogući da nastavnici koriste digitalne sadržaje u nastavi.
Na naš komentar da su nastavnici u nekim školama nezadovoljni jer moraju da vode duplu evidenciju, iako je Ministarstvo više puta reklo da to nije potrebno, Radić kaže da razume bojazan nekih direktora škola, ali da je dosadašnji pilot projekat pokazao da nema nikakvih prepreka da se vodi samo e-dnevnik. On je pozvao lokalne samouprave i kompanije da pomognu školama da nabave računarsku opremu, jer Ministarstvo u ovom trenutku nema dovoljno novca da je obezbedi svim obrazovnim ustanovama.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Škole koje treba da pređu na elektronsko vođenje dokumentacije imaju tri mogućnosti

 1. Vasa kaže:

  Juče izjava da od prvog septembra obavezan elektronski dnevnik, a danas ko hoće. Sutra će da saopšti da ae projekat gasi…

  1. Tina kaže:

   Škola u kojoj radim ima demo verziju (ušla u taj projekat e-dnevnik),90%nastavnika nije ni otvorilo platformu,samo su aktivirali nalog kad je bila obuka.

 2. B kaže:

  Nema tu govora o projektu jer ga nije ni bilo. Jednostavno je “uvezen” eDnevnik iz Hrvatske. I dodato mu je ono S posle E. Da ga administratori ne pobrkaju sa “originalom”. Administratori i programeri su iz Hrvatske, naravno, a “proizvod je prilagođen tržištu Republike Srbije”. Server i hosting jesu srpski, na BU, u okviru AMRES, i ništa više.
  Kakav crni projekat. Čisti dil. Tendera nigde. U Hrvatskoj je taj eDnevnik u upotrebi evo već sedmu godinu i još nije zaživeo u 25% škola što je javni podatak sa početka ove kalendarske godine (Carnet). Još uvek boluje od “dečjih bolesti” i sve se nešto “uzgred” krpi i dorađuje. I škole koje ga koriste ne koriste ga sve u potpunosti već samo za ocene i eventualno izostanke (radi statistike). Provereno. Provereno je i da posebno radno mesto imaju za administratora eDnevnika u školi. Ovde je to mislena imenica.
  Potrebna je efikasa, brza, tačna i jasna evidencija, oslonjena na moderne tehnologije, ALI – ZAŠTO U OVOJ DRŽAVI TO MORA OVAKO NAKARADNO DA SE RADI? ZBOG PROCENTA?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama