Школска година у Црној Гори почиње уз присуство свих ђака у учионицама, часове од 45 минута, без подела на групе

17 августа, 2021

Школска година у Црној Гори почеће 1. септембра, уз присуство свих ђака у учионицама, без подела на групе, уз обавезно ношење маски. Часови ће трајати по 45 минута. То су инструкције Министарства просвете, науке, културе и спорта, које ће, како су навели у саопштењу, бити благовремено упућене школама.

У саопштењу се наводи да је Министарство припремило планове школама како би школска година почела 1. септембра.

Foto: Canva

Свака школа је у обавези да има топломере, средства за дезинфекцију руку, простора и површина, као и остале хигијенске потрепштине. Неопходно је обезбедити и просторију за изолацију ученика ако се посумња на инфекцију, до доласка родитеља, и уз присуство одрасле особе (наставник, педагог…). Ученици, наставници, остали запослени у школи и посетиоци, дужни су да носе маске и при уласку прођу третман превенције (мерење температуре, дезинфекција).

Школе морају  да воде свакодневну евиденцију о одсутним наставницима и ученицима, а након одсуства, сви су дужни да покажу неки од тестова који потврђује да су негативни на присуство вируса ковид-19 у организму, или лекарску препоруку за похађање наставе.

Родитељски састанци одржаваће се онлајн, а наставници су у обавези да до 10. септембра доставе наставне планове са свим предвиђеним исходима у електронској форми. Планови морају бити класификовани са сажетим исходима по предметима и разредима како би био омогућен брзи прелазак на неки други модел наставе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Школска година у Црној Гори почиње уз присуство свих ђака у учионицама, часове од 45 минута, без подела на групе

 1. Anđelija каже:

  Sa maskama je komunikacija zagarantovana.Lepo se čujemo i razumemo.

 2. Katarina каже:

  Svaka čast Crnogorcima! Imaju sposobnije ministarstvo i svakako ažurnije od nas. Ako bude problema sa brojem zaraženih, plan se može promeniti, ali bar svi sada znaju na čemu su i mogu da se pripreme.

 3. Laki каже:

  Treba cas da bude 90 minuta i da ucenici citavi dan budu u skoli.Tu su bezbedni od korone

 4. Vladimir каже:

  Sada je lakše našem ministarstvu, imaju od koga da prepišu. Prošle godine su sami smišljali i izdali uputstvo, koji ni načelnici školskih uprava nisu umeli da objasne, muka živa bilo započeti godinu, osnovni model, kombinovani model…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама