ODLUČENO: Školski raspust još nedelju dana zbog epidemije gripa

14 februara, 2019

Preporuka Ministarstva zdravlja da se zbog virusa gripa raspust produži za nedelju dana usvojena je danas na sednici Vlade, te će sve osnovne i srednje škole u Srbiji početi sa radom sedam dana kasnije nego što je planirano – 25. februara.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložio je na današnjoj sednici Vlade Srbije da se zimski raspust za osnovce i srednjoškolce produži za još nedelju dana.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Batut” do sada je od gripa obolelo 104.867 pacijenata, a umrlo je 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.

“Velika većina pacijenata koji su umrli imala je udružzene bolesti, hronične bolesti- dijabetes, povišen pritisak. Zdravstveni sistem je spreman, dovoljni respitratora, dovoljno leka tamiflu”, pojasnio je ministar.

Lončar pojašnjava da je epidemiološka situacija u skladu s kretanjem oboljenja za ovo doba godine, da se ranijih godina dešavalo da od gripa u sezoni umre od 250 do 300 ljudi.

Ministarstvo zdravlja uputiće danas preporuku da se školski raspust produži za nedelju dana kako bi se smanjila mogućnost prenošenja virusa gripa.

Takvu je odluku Ministarstvo zdravlja donelo na osnovu stručnog mišljenja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, a preporuku će uputiti Ministarstvu prosvete.

U saopštenju Ministarstva zdravlja navodi se da će produžetak raspuista značajno uticati na smanjenje obolevanja od gripa, imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju i rastući trend oboljenja sličnih gripu.

Takođe, Ministarstvo je imalo u vidu činjenicu da se nalazimo na vrhuncu epidemijskog perioda u ovoj sezoni, a da deca u uzrastu do 15 godina najčešće obolevaju od bolesti sličnih gripu.

U saopštenju napominju da se na osnovu iskustava iz prethodnigh godina očekuje da će nakon ovog vremenskog perioda broj obolelih početi da se smanjuje.

Izvor: TANJUG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "ODLUČENO: Školski raspust još nedelju dana zbog epidemije gripa"

  1. Caca kaže:

    A sta je sa decom u Vojvodini koja sada nisu na raspustu?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama