Славица Марковић: Васпитачи данас нису цењени онолико колико би требало

Ауторски тандем Славица Марковић и Симеон Маринковић заслужни су за награђену и веома успешну радну свеску за предшколце Весели вртић, као и за велики број књига и радних листова намењених деци у вртићу и школи.

Иза њих стоји огромно искуство у раду са материјалима за децу, васпитаче и родитеље, као и бројне награде за креативна, маштовита и едукативна издања намењена најмлађима и предшколцима. Како кажу, од самог почетка тимски и брижљиво су радили на стварању серија сликовница и радних материјала за најмлађе, користећи сазнања савремене науке. А пре него што би штампали књигу, у радним верзијама проверавали би је у непосредним контактима с родитељима и децом. И то је најбољи начин да до деце дођу управо онакве књиге какве су им потребне и у којима ће уживати.

Креативни центар већ годинама издаје радне материјале за предшколце и вероватно сте једна од најпродуктивнијих издавачких кућа на том пољу у региону. Чему вас је досад искуство научило? Шта је важно васпитачима, шта родитељима, а шта деци?

Славица Марковић

– Свима је подједнако важно да књиге и радни материјали буду лепи и занимљиви деци. Књиге би требало да подстичу децу на маштање, размишљање и стварање, а да ти подстицаји буду јасно уочљиви, деци лаки за разумевање и да прате и усмеравају развој детета.

Да ли је могуће почети прерано са учењем? Многи родитељи верују да деца треба да буду деца до школе и под тим подразумевају само слободну игру. Како се ваши материјали ту уклапају?

– Детињство је најважнији период у животу човека. Каже се да се човеку све већ догоди у детињству, а после се само понавља. У детињству су деца гладна игре и учења и то треба једновремено и у заједништву подржавати. Наше књиге, сликовнице и радни материјали игровног су карактера. Оне помажу учењу и развоју детета, али кроз игру и низ занимљивости.

Колико је и зашто важно да родитељ ради са дететом од најранијег узраста? Шта бисте препоручили од материјала за рад с најмлађима?

– Веома је важно како се односимо према детету од почетка његовог развоја, тј. од периода док је беба у стомаку, а затим и од првих дана по њеном рођењу. Ми смо у Креативном центру од самог почетка тимски и брижљиво радили на стварању серија сликовница и радних материјала за најмлађе, користећи сазнања савремене науке. А пре него што бисмо штампали књигу, ми бисмо је у радним верзијама проверавали у непосредним контактима с родитељима и децом. И такву праксу негујемо до данас.
Најмлађим читаоцима препоручио бих нашу нову серију сликовних радних књига Школице (Зекина школица, Куцина школица, Мацина школица…), затим серију Отвори прозорчић (Боје око нас, Где станују животиње, Бројеви у циркусу), као и едицију Ко? Шта? Где? (Домаће животиње, Занимања, Возила и др.).

Ту су и наши чувени серијали књига о Мишку Пишку, девојчици Ани Лукић – Шта све Ана зна и Ана и Филип истражују, књиге о Радозналом Меди, сликовнице из едиције Жапче, као и многе друге.
Уз ове књиге дружење родитеља и васпитача с децом може бити веома драгоцено. Подршку свим овим радним материјалима пружају наши бројни приручници за родитеље и васпитаче.

У нашим вртићима су издања као што су Пролеће – Лето и Јесен – Зима одавно омиљена. Весели вртић такође сви добро познају јер је покупио бројна признања – Награду за најбољи европски уџбеник у категорији предшколских материјала, коју додељују Франкфуртски сајам књига, Међународна асоцијација за истраживање уџбеника и образовних медија (IARTEM) и Европско удружење издавача уџбеника (EEPG). Шта је то што Весели вртић и слична ваша издања издваја у односу на друге материјале за предшколце из целе Европе?

– Европске институције које су нам доделиле ову и још неколико награда за најбољи предшколски материјал истичу у својим образложењима бројне квалитете награђених књига: занимљивост, прилагођеност узрасту, добре илустрације, успешна дизајнерска решења итд.

У образложењу награде за Весели вртић као предност се истичу интерактивност, разноврсни типови задатака којима је циљ развој фине моторике и основних математичких појмова, као и, на пример, то што се учење првих слова уводи постепено, лаганим темпом и на конзистентан начин. Стручне комисије истакле су и то што се у том материјалу водило рачуна о васпитању заснованом на правим вредностима, а похваљени су и задаци и разноврсна питања којима се деца подстичу да говоре о свом животу и искуству.

Креативни центар је Награду за најбољи европски уџбеник, која се додељује књигама и радним материјалима за предшколце, освојио већ пет пута – и тиме је једини српски издавач с толиким бројем европских награда.

Недавно је објављено шест књига у едицији Школице, чији сте ви аутори. О каквој серији се ради, коме је намењена и по чему је специфична на нашем тржишту?

– Серија књига Школице (Зекина школица, Куцина школица…, укупно шест из исте серије) систематски прати развој детета од рођења до поласка у школу. На почетку сваке књиге дате су неке одлике развоја детета у одређеном развојном периоду и предложен је одраслим особама низ активности којима би могли да подстичу и усмеравају дете. Затим су предложене разне активности које имају игровни карактер.

Симеон Маринковић

У току стварања ових књига често смо се консултовали с родитељима и децом – прве верзије књига испробаване су у директним контактима с њима и потом кориговане према њиховим реакцијама.

На пример, било нам је значајно када је мама двојице дечака Душана и Николе, који су нам били први „рецензенти“, рекла да су те књиге писане баш по мери детета и да су аутори имали на уму „стварну, живу децу“, а да теме ових књига тачно прате сазревање деце и ширење њихових видика.

Посебно је похвалила то што је у књигама направљен добар баланс између онога шта дете зна и може да савлада и онога што му се нуди као подстицај за даље сазревање. Такви коментари били су нам потврда да смо на правом путу, што је касније потврђено још једном значајном наградом – Наградом за унапређење дечјег издаваштва, коју је едиција Школице добила на Међународном сајму књига у Подгорици ове године.

Васпитачи, уз родитеље, имају веома важан задатак – да обликују ум и душу будућег човека. Ви им у томе помажете. Шта сматрате најважнијим у послу који обавља васпитач и да ли су ти људи који су се посветили одгајању деце довољно цењени?

– Васпитачица је друга мама детету. Зато је важно да она покаже како воли дете, да се радује заједно с њим, да уме да се игра заједно с њим и то на начин који непрестано подстиче дететово учење и развој.

За све то потребно је велико умеће и залагање васпитача, које нажалост код нас и даље није цењено и награђено у одговарајућој мери.

Интервју водила: А. Ц.