Смањен броја часова из појединих предмета у гимназијама, директори траже да се и наставни план прилагоди

21 фебруара, 2023

Друштво директора школа Србије предложиће Министарству просвете да се измене наставни планови и програми за гимназије, јер смањење броја часова без смањења обима градива није добро, пишу Вечерње новости.

Председник Управног одбора Друштва Иван Ружичић рекао је да је број часова из ликовног, музичког, страног језика, физике, хемије, филозофије смањен за четвртину, а да је наставни програм остао исти.

Како је објаснио, за фонд од два часа седмично, што је 74 часа годишње, сваки ученик има 18,5 часова мање, односно укупно 55,5 часова да савлада градиво предвиђено за 74 часа.

“Са оваквим ‘реформама’ можемо само очекивати веома лоше резултате на државној матури”, казао је Ружичић.

Према његовим речима, ученици у просеку имају 6,6 часова дневно, тако да је у таквим условима немогуће организовати час одељенског старешине, додатну или допунску наставу, секције, припреме за општу матуру.

Извор: Новости/ФоНет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Смањен броја часова из појединих предмета у гимназијама, директори траже да се и наставни план прилагоди

  1. Anica каже:

    Rad u školi-plan i program,broj časova,ocenjivanje i dr.kreiraju oni koji ne rade u školi, nameću pravila koja nemaju veze sa životom,ne pitaju nastavnike koji su u direktnom nastavnom procesu.Nemaju sluha za sugestije i promene,direktori škola su po tom pitanju takođe inertni,ovo je jedan iskorak,da li će čuti prosvetna birokratija.

  2. Velja каже:

    A kako su opremljeni kabineti?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама