Smenjen direktor zato što odeljenja nisu formirana prema broju učenika u skladu sa zakonom

4 novembra, 2018
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević najavio je danas da će biti smenjen direktor Osnovne škole ”Treći kragujevački bataljon” u Kragujevcu Slobodan Živanović jer u toj školi odeljenja nisu formirana prema broju učenika u skladu sa zakonom.
Ministar je objasnio da zbog manjeg broja učenika osmog razreda, kojih je ukupno 86, jedno od četiri odeljenja treba da se rasformira i da se učenici rasporede u ostala tri odeljenja.
”Direktor se, navodno, nije setio da ima manje đaka nego što treba da se formira odeljenja, pa nije hteo da smanjuje broj odeljenja da se roditelji i deca ne bi bunili što ih razdvajaju u završnom razredu. Ne može direktor o tome da odlučuje, nego da se primeni zakon”, rekao je Šarčević novinarima u Privrednoj komori Srbije, gde je predstavljen projekat povezivanja najboljih studenata i poslodavaca u Srbiji.
Prema zakonu, direktor do 1.septembra pravi raspored odeljenja u skladu s pravilnicima vodeći računa o ravnomernom broju učenika u odeljenjima i uz uvažavanje pedagoških razloga.
U Ministarstvu navode da za odobrenje da u odeljenjima ima manji broja učenika od propisanog, škola treba da se obrati nadležnoj školskoj upravi Ministarstva do 15. septembra, posle čega uprava daje stručno mišljenje.
”Njegov zahtev je stigao 23. oktobra, dakle, mesec i osam dana od roka. Zato je zahtev odbijen kao neblagovremen”, kažu u Ministarstvu.
Navode i da su škole koje su se obraćale Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje radi organizovanja rada u odeljenjima IV i VIII razreda s manjim brojem učenika, iz pedagoških razloga dobijale saglasnost da ostanu sa istim brojem odeljenja budući da se radi o završnim razredima.
”OŠ ‘Treći kragujevački bataljon nije se obratila Sektoru”, dodaju u Ministarstvu, prenosi Tanjug.
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Smenjen direktor zato što odeljenja nisu formirana prema broju učenika u skladu sa zakonom

 1. Djurdja kaže:

  86/4=21.5
  Odeljenja su u zakonskim okvirima.

  1. Neko daleko kaže:

   Max broj ucenika u odeljenju je 30. Max broj ucenika u 3 odeljenja je 30×3=90. A ima ih 86, znaci nema osnova za formiranje 4. odeljenja.

   1. B kaže:

    Ma, najbolje da im uvalimo skamije, pa k’o ’46. (kad je dece još i bilo) po 45-oro u odeljenje. Neka se stisnu malo.
    Licemerna država bi trebala da promeni zakon i formira raspon od 12 do 20 (ili max 24) učenika u odeljenju. No, važno je da se “kitimo” digitalizacijom, skajpujemo sa premijerkom, “uvodimo” eDnevnik, pardon esDnevnik (ovaj samo sa e je komšijski koji smo premunduren skupo platili, a “raji” predstavili kao svoj) … Obraz državne birokratske kamarile je debeo k’o đon, tačnije to nije obraz, to je samo đon koji nam stalno uvaljuju, iznova i iznova. Upljuvaše se pričajući o značaju obrazovanja, a ne žele da plate nastavnika, i ne samo to, ne žele ni da ga angažuju, trpajući maksimalan broj učenika u odeljenja. To je ta “moderna” nastava, “interaktivna”, “digitalizovana”, u “digitalnim” kabinetima, “modernizovana”, “reformisana” i (zavodski) “unapređena” … Bravo.

 2. Normalan kaže:

  Sad se ministar setio.Kad bi hteo da zna ,koliko bi još direktora smenio zbog ovakvog razloga?Kad se hoće,nađe se način,kad se neće,žmuri se.Ćao !

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama