Смењен директор зато што одељења нису формирана према броју ученика у складу са законом

4 новембра, 2018
Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић најавио је данас да ће бити смењен директор Основне школе ”Трећи крагујевачки батаљон” у Крагујевцу Слободан Живановић јер у тој школи одељења нису формирана према броју ученика у складу са законом.
Министар је објаснио да због мањег броја ученика осмог разреда, којих је укупно 86, једно од четири одељења треба да се расформира и да се ученици распореде у остала три одељења.
”Директор се, наводно, није сетио да има мање ђака него што треба да се формира одељења, па није хтео да смањује број одељења да се родитељи и деца не би бунили што их раздвајају у завршном разреду. Не може директор о томе да одлучује, него да се примени закон”, рекао је Шарчевић новинарима у Привредној комори Србије, где је представљен пројекат повезивања најбољих студената и послодаваца у Србији.
Према закону, директор до 1.септембра прави распоред одељења у складу с правилницима водећи рачуна о равномерном броју ученика у одељењима и уз уважавање педагошких разлога.
У Министарству наводе да за одобрење да у одељењима има мањи броја ученика од прописаног, школа треба да се обрати надлежној школској управи Министарства до 15. септембра, после чега управа даје стручно мишљење.
”Његов захтев је стигао 23. октобра, дакле, месец и осам дана од рока. Зато је захтев одбијен као неблаговремен”, кажу у Министарству.
Наводе и да су школе које су се обраћале Сектору за предшколско и основно образовање ради организовања рада у одељењима IV и VIII разреда с мањим бројем ученика, из педагошких разлога добијале сагласност да остану са истим бројем одељења будући да се ради о завршним разредима.
”ОШ ‘Трећи крагујевачки батаљон није се обратила Сектору”, додају у Министарству, преноси Танјуг.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Смењен директор зато што одељења нису формирана према броју ученика у складу са законом

 1. Djurdja каже:

  86/4=21.5
  Odeljenja su u zakonskim okvirima.

  1. Neko daleko каже:

   Max broj ucenika u odeljenju je 30. Max broj ucenika u 3 odeljenja je 30×3=90. A ima ih 86, znaci nema osnova za formiranje 4. odeljenja.

   1. B каже:

    Ma, najbolje da im uvalimo skamije, pa k’o ’46. (kad je dece još i bilo) po 45-oro u odeljenje. Neka se stisnu malo.
    Licemerna država bi trebala da promeni zakon i formira raspon od 12 do 20 (ili max 24) učenika u odeljenju. No, važno je da se “kitimo” digitalizacijom, skajpujemo sa premijerkom, “uvodimo” eDnevnik, pardon esDnevnik (ovaj samo sa e je komšijski koji smo premunduren skupo platili, a “raji” predstavili kao svoj) … Obraz državne birokratske kamarile je debeo k’o đon, tačnije to nije obraz, to je samo đon koji nam stalno uvaljuju, iznova i iznova. Upljuvaše se pričajući o značaju obrazovanja, a ne žele da plate nastavnika, i ne samo to, ne žele ni da ga angažuju, trpajući maksimalan broj učenika u odeljenja. To je ta “moderna” nastava, “interaktivna”, “digitalizovana”, u “digitalnim” kabinetima, “modernizovana”, “reformisana” i (zavodski) “unapređena” … Bravo.

 2. Нормалан каже:

  Сад се министар сетио.Кад би хтео да зна ,колико би још директора сменио због оваквог разлога?Кад се хоће,нађе се начин,кад се неће,жмури се.Ћао !

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама