Снежана Марковић: Ништа конкретно нам нису замерили, једини проблем је што смо били брзи и ефикасни

28 јуна, 2016

Државна секретарка Татјана Матић жали што је Национални просветни савет одбацио предлог Министарства просвете да информатика буде обавезан предмет од 5. до 8. разреда основне школе.
markПредседник Националног просветног савета Александар Липковски изјавио је раније да Савет није прихватио предлог да Информатика и раучунарство од наредне школске године буду обавезан предмет од петог до осмог разреда основне школе, али да су прихваћене промене наставног програма тог предмета.
Помоћница министра просвете Снежана Марковић изјавила је данас да је неоправдан страх и опрезност Националног просветног савета који није усвојио да информатика од септембра постане обавезни предмет. “На седници је провејавао неоправдани страх да школе неће бити способне да спроведу све ово и најчешће спомињана реч била је ‘зашто овако брзо'”, рекла је Марковићева.
Она је појаснила да су неки чланови НПС на јучерашњој седници сматрали да школе нису довољно опремљене, да наставници додатно треба да се обуче. Наставници су, како каже, објаснили члановима савета да кабинети већ постоје и да је могућа организација наставе.
“Често нам се замера да ствари мењамо споро. Сада смо јавним позивом ангажовали десеторо људи који су радили даноноћно онлајн. Направили су нов модел израде наставних програма”, прецизирала је Марковић. Како каже људи су неповерљиви како су тако брзо успели нешто да ураде, а ниједном реченицом није им ништа замерено.
Школе у Србији су пре четири године опремљене информатичким кабинетима, а Министарство трговине и телекомуникација ће ове године обезбедити сигуран интернет за све школе.
Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије подржавало је иницијативу Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, која је имала и подршку пословног ИКТ сектора, за увођење Информатике и рачунарства у обавезни наставни програм, а учествовало је у раду Радне групе за дефинисање предлога измена наставних планова и програма из области технике, технологије и информатике у основним и средњим школама. “Надамо се да ће унапређење програма у правцу савремених технолошких промена, водити и до увођења обавезне информатике у школама у Србији у што краћем року, како би реформа образовања и напори које Влада Србије улаже у процес осавремењивања како наставе тако и школских објеката дали пуни резултат”, рекла је Матић
Извор: РТС/021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Снежана Марковић: Ништа конкретно нам нису замерили, једини проблем је што смо били брзи и ефикасни

 1. Lj каже:

  Ok ,zasto ne kazete da su besplatne licence za programe istekle i da moramo da placamo licence za sve programe u racunariam koje skola poseduje vindovs i voprd i eksel i…..
  Kada pomnozimao 3000 skola sa bar 5 racunara i kada platimo licencu za koriscenje pojedinih programa , a svi su licencirani, onda je jasno sa koje strane vetar duva.
  Ovih dana bice tacno istaknuta svota tih dozvola za koriscenje programa kao u svim firmama.

 2. DADA каже:

  desetoro ljudi, zar ih nije bilo vise?
  ili je ovo greska?
  zamerilo se sto se radi on line????
  a sada neki istomisljenici on line sprovode anketu da se jednom nastavniku koji je dao doprinos za ODBRANU predmenta TIO DODELI ORDEN SA ZLATNIM MACEVIMA…ja verujem da samnom nesto nije u redu pa nista ne razumem.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама