Сократове мудрости: Верни су ударци пријатеља

1 августа, 2017

Сократове мудрости

Сократ се сматра једним од главних оснивача западне филозофије. За Сократа знамо пре свега преко других писаца: преко његовог ученика Платона, преко Kсенофона, историчара, као и из драма Аристофана.
Првенствено кроз Платонова дела дошли смо до разумевања дубине Сократове мудрости. Данас бих желео да расправљам о седам животних лекција заснованих на Сократовим учењима. Сократ је рекао: „Ја не могу научити ништа никога, ја само могу да их натерам да мисле.“ Овај чланак је написан да вас натера да мислите. Он је такође рекао: „Образовање је потпала пламена, а не попуњавање посуде.“ Нека његове речи распале ваш пламен.
Седам Сократових животних лекција које мораш прочитати:
1. Буди задовољан
Онај ко није задовољан оним што има, не би био задовољан ни оним што би желео да има.
Поседовање дивног дома и предивног аутомобила неће вас учинити задовољним. Задовољство се рађа изнутра, то је одлука, то је ваш избор. Ствари вас никада неће учинити срећним, срећа је избор.
2. Верни су ударци пријатеља
Не сматрај вернима оне који хвале све твоје речи и поступке, већ оне који те добронамерно укоравају због твојих грешака.
Рукопис каже: „Верни су ударци пријатеља, а варљиви пољупци непријатеља.“ Прави пријатељ ће вас укорити због ваших грешака; он ће вам рећи када сте „превршили сваку меру“. Будите опрезни са пријатељима који вам говоре само лепе речи. Прави пријатељ ће вам рећи истину, а истина често боли. Сократ је рекао: „Немој да се љутиш на мене ако сам ти рекао истину.“
3. Учи!
Искористи своје време у побољшању себе користећи се ониме што су други написали; тако цÌеш лако добити оно за шта су се други напорно трудили.
Да ли схватате да можете за неколико сати прочитати књигу и научити нешто за шта је некоме требало двадесет година да проучи? Буквално можете завирити у нечији ум за врло мале паре. Научите да негујете радост читања и добићете са лакоцÌом нешто за шта су се други поштено ознојили.
4. Буди кроз делање
Бити је делати.
Познати цитат каже: „Буди промена коју желиш да видиш.“ Немојте само да причате о томе, будите пример, будите предводник. Сократ је рекао: „Пусти оног који би да помери свет да прво помери себе.“ Ако можете покренути себе, са лакоћом ћете покретати друге.
4. Стицање добре репутације
Начин да се стекне добра репутација је да тежиш да будеш онакав каквим желиш да се покажеш.
Соломон је рекао: „Добро име је боље од рубина.“ А начин да се стекне добро име је да будете онакви каквим бисте желели да вас сматрају. Будите у мраку онакви каквим желите да вас виде на светлу. Ако можете то да савладате, никада нећете морати да бринете о својој репутацији. Сократ је рекао: „Није битно живети, већ живети исправно.“
6. Избегавај лажне речи
Нетачне речи нису зле саме по себи, али заразе душу злом.
Радите на прецизности у говору! Немојте истезати истину, немојте савијати истину, само говорите истину. Претеривања трују душу! Можете бити онолико истинити и прецизни у говору колико и најискренији људи који су икада ходали земљом.
7. Чувај се заузетог живота
Чувај се испразности заузетог живота.
Ако ништа друго не понесете из овог чланка, молим вас запамтите само ово питање које би требало да постављате себи сваки дан. Питање је: „Шта постижем?“ Немојте никада да се изгубите у заузетости живота, избегавајте све врсте сметњи и празних атракција.
Проучите свој живот. Сократ је рекао: „Неистражен живот није вредан живљења.“ Запитајте се свакодневно: „Шта постижем?“, а не: „Шта радим?“ Ако овако чините, почећете да будите свој прави потенцијал, почећете да постајете оно што јесте.
 
Извор:http://www.kreiranje-uspeha.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама