Учите од великана: Гандијеве мисли о хуманости и љубави

26 октобра, 2016

Научимо шта је хуманост, прочитајте цитате човека који има милионе присталица широм света…
Mahatma-gandi
“Не постоји таква ствар као што је ‘гандизам’, и ја не желим за собом да оставим било какву секту. Ја не тврдим да сам открио неки нови принцип или доктрину. Ја сам само покушао, да на свој начин, применим вечне истине на наш свакодневни живот и проблеме… Мишљења која сам формирао и закључци до којих сам дошао нису коначни. Ја их можда променим сутра. Немам ништа ново да научим свет. Истина и ненасиље су стари колико и брда.”
Данас се идеје и принципи за које се Ганди залагао, зову гандизам. У тешким тренуцима, често се окрећемо његовим мислима о љубави, истини и хуманости.
Не смете изгубити веру у хуманост. Хуманост је океан; уколико се неколико капи океана упрља, цели океан не постаје прљав.
Човек често постаје оно што о себи мисли. Ако будем стално понављао како неке ствари не могу учинити, вероватно је да и нећу моћи. Супротно томе, ако верујем да могу, сигурно ћу стећи способност да то учиним.
Говори само ако ће то поправити тишину.
Ако желиш да видиш промену у свету, ти мораш постати та промена.
Снага не долази из физичких капацитета. Она долази из несаломиве воље.
Чак уколико си мањина, један једини појединац, истина је истина.
Где постоји љубав, ту постоји живот.
Узми осмех и даруј га ономе ко га никад није имао. Узми зрак сунца и учини да одлети тамо где влада ноћ. Откриј извор и окупај онога ко живи у блату. Узми сузу и положи је на лице онога који никад није плакао. Узми храброст и стави је у душу онога ко се не сме борити. Откриј живот и приповедај о њему ономе ко га не може схватити. Узми наду и живи у њеном светлу. Узми доброту и даруј је ономе ко не зна даривати. Откриј љубав и покажи је читавом свету…
Извор:  stil.kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама