Спремни тестови за малу матуру, савет из ЗУОВ-а осмацима да погледају тестове од прошле и претпрошле године

15 јуна, 2023

У Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања припремљени су и одштампани тестови за полагање мале матуре и спремни су за дистрибуцију ка школама, а полагање је заказано је за 21, 22, и 23. јун, објавио је Танјуг.

Фото: РТВ, Дејан Крецуљ

– Овогодишњи осмаци не треба да брину јер је њихова матура спремна, рекао је за Танјуг директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић.

Када је реч о структури тестова, кроз области, како је навео, поштују се увек исте области, оне које су дате у правилницима и осталој регулативи и то се неће променити.

– Сваки осмак може да погледа завршни испит од прошле (2022) и претпрошле године (2021) и пробне завршне испите и то ће бити поново испоштовано и у смислу области и у смислу расподеле задатака на три нивоа – основном, средњем и напредном. Структура задатака је на неки начин тајна, али свако ко погледа неколико последњих тестова видеће да структура конвергира ка сличном изгледу. Поштоваћемо оно што су имала претходне генерације, ништа неће бити теже, нити постоји било шта око чега би осмаци требало да се секирају. Градиво је оно које су учили у школи и све што су изучили у школском програму без проблема ће положити малу матуру, рекао је Ранђеловић.

Према његовим речима, систем бодовања ће остати исти, матерњи језик и математика сада носе по 14 бодова у укупном збиру, а трећи испит 12 бодова, уз 60 бодова које ђаци носе из школе, рекао је Ранђеловић.

Извор: Танјуг/РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Спремни тестови за малу матуру, савет из ЗУОВ-а осмацима да погледају тестове од прошле и претпрошле године

  1. Velja каже:

    Test za malu maturu se priprema po nivoima osnovni, srednji i napredni. To je gradivo koje se uci na redovnoj nastavi. Nije mi jasno zasto se toliko prica o tome kada deca koja imaju prelaznu ocenu to treba da znaju

  2. Dejan Milic каже:

    Strasno je sramotno stavljati deci trik pitanja,dvosmislena..bukvalno ih navoditi na gresku..pod stresom neko se igransa njima..jezivo i jadno od svih koji prave i biraju pitanja.Jadni i malodusni ljudi verovatno bez porodice,dece..smatraju da je zanimljivo da se deca “love”na trik pitanja..kao da nema dovoljno lekcija,cistih,tacnih pitanja..Ne,oni ce ih nauciti,tako,kako se misli..strasno

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама