Srbija kao buduća superzvezda svetskog obrazovanja

20 januara, 2017

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da se Srbija, u tekstu koji je objavljen na zvaničnom sajtu Svetskog foruma u Davosu, našla među sedam zemalja koje bi mogle postati superzvezde svetskog obrazovanja.

Osim za Srbiju, Svetski ekonomski forum istu prognozu ima i za Argentinu, Tajland, Čile, Tursku, Iran i Kolumbiju. Sa tačke gledišta visokog obrazovanja, te zemlje čine grupu TACTICKS i mogle bi da prevaziđu zemlje BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), citira Ministarstvo deo teksta.
Ta prognoza zasniva se pre svega na činjenici da je reč o zemljama, koje iako imaju BDP manji od 15 miliona dolara imaju bar polovinu mladog stanovništva uključenu u visoko obrazovanje, istovremeno od 2004. do 2010. godine učešće tog stanovništva u obrazovanju u ovim zemljama je poraslo za pet ili više odsto.
Još jedan razlog za ovu prognozu je i činjenica da je u broj objavljenih naučnih istraživanja porastao za više od 3.000 godišnje, a svaka od ovih zemalja ima bar jedan univerzitet na listi najboljih univerziteta foruma.
Na osnovu svih podataka Svetski ekonomski forum konstatuje da u Srbiji i ostalim zemljama na listi, raste univerzitetska zajednica i da, istovremeno, ima više šansi da se širi, navodi Ministarstvo, prenosi Fonet.
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Srbija kao buduća superzvezda svetskog obrazovanja

 1. ema kaže:

  Kako je to moguce sa ovako lenjim nastavnicima skucenih shvatanja? Ne rade nista, poklanjaju ocene, diktiraju i nasilno razgovaraju sa decom i roditeljima. Los su uzor ucenicima, posebno ucenicama…msm, vecina ima tu rakunsku psihologiju i izgled….
  Gde stigosmo ljudi, a gde cemo tek zavrsiti….

  1. Tina kaže:

   A šta da očekujemo od dece kad roditelji imaju ovakav stav prema nastavnicima(možda i nisi roditelj).Jesi li za dogovor,saradnju,predloži metod ocenjivanja,poseti 1čas ili se ne mešaj u tuđi poso(da li radiš?koliko imaš “pametnih predloga” kako da radiš?).Zbog ovakvih mišljenja rušimo ugled države,naroda,obrazovanja. “svetu se ne može ugoditi”-ocena5ne,ocena2zašto?Da li pišeš recepte kad odeš kod lekara?Da li podižeš u banci iznos koji nemaš na računu?NE-ali komentarišeš rad nastavnika.

   1. ema kaže:

    Sarkazam, koleginice, cinizam, vapaj, ocaj….

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama