Срећно и здраво дете СМЕ да виче кад је љуто

Здраво и срећно дете изражава своје емоције без ограничења, говори гласно, без страха и зна да плакање “вреди”. Срећно и здраво дете сме да виче кад је љуто, сме да удари јастук и кревет, али га родитељи уче да ударање људи није дозвољено. Забранити детету да буде љуто је страшно.

Foto: Canva

Постоје људи који не подносе децу чак ни кад се само весело играју јер им смета граја, а да и не спомињемо колико дете које плаче или прави буку може да их иритира. И, иако то никада отворено неће признати, само погледајте њихова лица кад схвате да ће морати неко време да проведу у друштву разигране, нервозне, љуте, уморне деце. Питам се, да ли су икад били деца? И волела бих кад би знали да срећно дете вришти, трчи, скаче, смеје се и гњави. И да је дете које преседи мирно читаву славу или посету пријатељима, дете које сигурно није срећно.

Толико ћутања, заправо, може бити позив у помоћ.

Деца су сјајни учитељи. Уче вас да кажете шта осећате и смејете се наглас онда када сте срећни.

Не схватајте као неваспитање то што је дете бучно, што истражује и експериментише, немирно је, жели да проба све.

Не брину мене експресивна деца, јер је то понашање развојно нормално. Они који ме брину су одрасли, они који крију своје емоције да би се уклопили и који су престали да плачу јер не желе да сви око њих помисле да су слаби.

Пустите децу да покажу шта осећају!

Нека вришти

Ако га натерате да ћути, говори тихо и остане миран, на крају ће постати одрасла особа која се плаши да изрази своје идеје, биће несигурна у својим одлукама и научиће да потискује своје емоције.

Нека се смеје

Свету недостају искрени и заразни осмеси, с временом ће научити да постоје места на којима можете да се смете гласно и места на којима би требали ћутати. Мало по мало, научиће социјална правила, али данас, не одузимајте слободу детету, ако сте је се већ ви одрекли.

Foto: Canva
Пустите га да плаче

Стручњаци кажу да је плакање лековито, и да никако не треба да се кажњава или игнорише. Ако дете жели да плаче, нека то учини, поготово у првим месецима живота када је плакање једини језик којим дете говори да му нешто недостаје и када је, иако многи родитељи у то не желе да верују, манипулација развојно немогућа а дете се никако не може размазити.

Приредила: А. Цвјетић