Srpski očevi danas: U proseku se detetom bave – 11 minuta dnevno!

7 marta, 2019

 

Savremeni otac smatra da je njegova dominantna uloga da bude hranitelj porodice. Uprkos činjenici da ne postoje nikakvi biološki ni psihološki dokazi da majka bolje od tate hrani dete, povija ga, oblači i uči, najveći broj očeva ne učestvuje u većini aktivnosti oko novog člana porodice. Njihov angažman uglavnom se svodi na zabavljanje i uspavljivanje bebe.

Tek kad dete počne da raste, očevi počinju da preuzimaju pojedine roditeljske obaveze, ali su i dalje u poziciji da biraju čime će se baviti – najveći broj njih nastavlja da zaobilazi dosadne i repetitivne aktivnosti kao što su hranjenje, oblačenje, kupanje i uspavljivanje i najčešće vodi decu u vrtić, školu i na vannastavne aktivnosti.

Ovim rečima očeve nove generacije portretiše dr Dragan Stanojević, docent na Katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji u svom doktorskom radu pod nazivom “Novo očinstvo u Srbiji – sociološka studija o praksama i identitetima očeva” dokazuje da je tek svaki dvadeseti otac u našoj zemlji kompletno uključen u roditeljstvo.

“Ova studija pokazuje da četvrtina očeva uopšte nije uključena u negu dece, 12 procenata je veoma nisko uključeno, a trećina je visoko uključena. Nega dece podrazumeva hranjenje, kupanje, zabavljanje i čitanje, prepovijanje i uspavljivanje. Očevi koji su učestvovali u ovom istraživanju pokazali su niži stepen uključenosti i u indirektne aktivnosti oko deteta, u smislu čišćenja, pranja odeće, peglanja, spremanja obroka, odvođenja deteta u vrtić. Najviše deljene aktivnosti su odvođenje deteta kod lekara, odvođenje dece na vanškolske aktivnosti, odlazak na roditeljske sastanke i pomaganje detetu oko školskih zadataka. Kad je reč o velikom detetu, sa povećanjem godina starosti oca dolazi do smanjenja njegove uključenosti u obaveze. Zanimljivo je, međutim, da muškarci smatraju da je mali korak koji naprave u pravcu rodne ravnopravnosti sinonim za punu ravnopravnost polova – primera radi, ako sa decom rešavaju samo domaće zadatke smatraju da sto odsto učestvuju u roditeljstvu”, u šali ističe dr Stanojević.

Iako su kroz našu sredinu počeli da duvaju neki novi vetrovi emancipacije, stiče se utisak da je roditeljstvo i dalje „žensko” zanimanje. U prilog toj tezi govori i podatak da tek svaki dvestoti otac uzima porodiljsko, odnosno odsustvo radi nege deteta, iako je zakonodavac još 2001. godine dozvolio očevima ovu mogućnost. Studija Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da se prosečni otac roditeljstvom bavi – jedanaest minuta dnevno.

Mada ne postoji formula na osnovu koje se može izračunati verovatnoća da će se otac baviti detetom, praksa govori da su angažovaniji oni muškarci čije su majke bile zaposlene, a očevi radili kućne poslove.

“Ako su odnosi u porodici skladni i ako među supružnicima postoji viši stepen intimnosti, to u velikoj meri utiče na uključivanje očeva u roditeljstvo. Zanimljivo je da su očevi koji su imali loše iskustvo sa svojim roditeljima mnogo bolji i brižniji roditelji. Treba reći i to da je za skladan partnerski odnos veoma važno da partneri odvoje vreme samo za sebe, odnosno da imaju bake i deke koje mogu da preuzmu dete vikendom ili tokom nedelje. Ipak, mislim da je od ključne važnosti motivacija samog oca – ako on nije motivisan, „slučajno” će mu zagoreti mleko, razbiće tanjir, zaboraviće da promeni pelene… Dokazano je i da postoji direktna veza između kvaliteta intimnosti, seksualnog života i uključenosti oca u roditeljstvo. Što je emotivni odnos sa partnerkom kvalitetniji, on će više biti kod kuće i baviti se decom. Ako nije, on će „bežati” u kafanu ili na fudbal. Međutim, važan deo motivacije je i strah od razvoda, odnosno odvajanje od deteta”, objašnjava sagovornik.

Dr Dragan Stanojević smatra da za muškarce najsnažniju motivaciju da se bave očinstvom predstavlja saznanje da brak više nije sigurna luka na duži rok, da raste broj supruga koje traže razvod i da je veza sa detetom – jedini stabilni odnos.

“To je emocionalno sidro muškarca. Zbog toga menjaju svoje ponašanje u pravcu rodne ravnopravnosti. Oni znaju da moraju da vode računa o potrebama svog partnera, budu uključeni u roditeljstvo i čuvaju partnerski odnos nezavisno od porodice i dece”, objašnjava dr Stanojević i dodaje da je našim muškarcima i dalje veoma važna uloga hranioca, odnosno onoga ko donosi novac u porodicu.

“Roditeljstvo nije trka na sto metara već doživotni maraton, a da bi uspešno istrčali taj maraton partneri moraju da dele obaveze. Naša istraživanja govore da se dečaci ne uče rodnoj ravnopravnosti u svojoj porodici, jer su naša deca, a posebno sinovi, oslobođena gotovo svih kućnih obaveza. Prve lekcije o rodnoj ravnopravnosti srpski muškarci uče kada počnu da žive sa svojim partnerkama, a gradivo apsolviraju – kada dobiju dete”, zaključuje dr Stanojević.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Srpski očevi danas: U proseku se detetom bave – 11 minuta dnevno!

 1. Sima kaže:

  Ako se srpski ocevi detetom bave samo 11 minuta dnevno i pritom istrazivanja pokazuju da se decaci ne uce rodnoj ravnopravnosti u svojoj porodici –to samo govori da ostalo vreme u 24 sata a to je 1429 minuta majke ne rade bas nista da to poprave. Ako majke nisu sposobne da uticu na svoje sinove I kceri da ih nauce rodnoj ravnopravnosti i pravilima sveta u kome ce ziveti – ni otac ne moze isto u tih 11 minuta. Porazavajuce za majke. Od oceva se ocekuje da pored vremena koje provedu van kuce da zarade vecinu kucnog budzeta, ocekuje jednako angazovanje u kuci kao i majke koja po svim istrazivanjima doprinosi manje u kucnom budzetu.

  1. Jedna mama kaže:

   Gospodine Simo, deca se uce sopstvenim primerom. Ako Vi tako omalovazavajuce posmatrate ulogu zene, nikakve reci Vasu decu nece nauciti suprotnom. Majka manje doprinosi kucnom budzetu bas zato sto su ocevi vise okrenuti spoljnim poslovima. A deca se, ipak, ne gaje sama. Problem tih 11 minuta nije u odsustvu oceva dok su na poslu van kuce, nego u izbegavanju obaveza dok su u kuci. Ipak, svi se, jednog dana podjednako zovemo roditeljima, ali se naglasava ko vise zaradjuje. Nepravedno, zar ne?

  2. Staša kaže:

   Majke manje doprinose kućnom budžetu jer su manje plaćene od muškaraca samo zato što su žene.

   Što se tiče vaspitanja o rodnoj ravnopravnosti, deca se ne uče predavanjima i praznim pričama kako bi svet trebalo da funkcioniše već o svojoj ulozi uče iz primera.
   Kako majka može da utiče na izgradnju stava o rodnoj ravnopravnosti kada im otac razmišlja na isti način kao Vi? U porodici u kojoj otac ne učestvuje u kućnim poslovima jer je on muškarac (što mu omogućava da donosi više novca u kuću) nemoguće je da majka nauči decu da svet funkcioniše drugačije.

  3. Draga kaže:

   Dakle, za to što očevi provode 11 minuta sa decom, majke su krive jer ne popunjavaju tu prazninu? Da l je moguće ako se uračuna spavanje, obroci i posao, muškarcima ostane samo 11 minuta vremena? Ozbiljno? Žene em imaju svoje poslove, em rade u kući em podižu decu. Zaposleni očevi redovno imaju fudbal s društvom, posećuju kladionice i vise na telefonu. Izuzimam porodice gde radi samo majka ili samo otac jer to su jedinstveni slučajevi, u većini porodica rade oba roditelja. Pri tom se ne kaže “provode 11 minuta kod kuće” nego 11 minuta sa decom! Nemojte svoju krivicu prebacivati na drugog, ružno je i nemate neke argumente. Ako se već bavite istraživanjima, neka od njih takođe pokazuju da su žene manje plaćene za iste poslove, eto zašto mnoge žene manje zarađuju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama