Логопед: Дете од годину дана мора изговарати неколико речи са значењем

1 новембра, 2021

Једна од вечитих дилема међу родитељима је и та у ком узрасту би дете већ морало да говори.

Kада је реч о говорно-језичком развоју дете са око годину дана мора да има неколико речи са значењем. Између првог и другог рођендана дете интензивно усваја нове појмове и његов вокабулар почиње да садржи најпре све већи број именица а затим и глагола. У моменту када вокабулар достигне одређени обим долази до удвајања речи. Удвајање речи представља почетак граматичког развоја. Дете прави прве комбинације као на пример: мама дај; иде па-па и сл. Уколико развој тече уредно ово удвајање би морало да се догоди до друге године.

Зашто дете не говори прве речи са годину дана?

Ако дете не изговара прве речи са значењем око првог рођендана потребно је урадити детаљну процену и установити узрок. Прогноза се разликује у зависности од узрока. Дијапазон могућих узрока је огроман а самим тим и могућих исхода. Најбезазленија форма је када је дете преокупирано моторним развојем и у њему проналази задовољство. У овом случају је потребна додатна стимулација како би се пробила баријера ка језичком напредовању. На жалост, ако дете не говори прве речи са годину дана ово може бити један од првих симптома врло озбиљних стања као што су аутизам, ментална ретардација, неуролошко оштећење…

Шта ако дете од две године не говори?

Кад дете од две године не говори, обично су већ дуже време у тој породици присутни нервоза, немир и неизвесност. Дете које има потребу за комуникацијом а не говори биће исфрустрирано, могуће агресивно, раздражљиво или несигурно, несамостално и повучено. Дете које нема потребу за комуникацијом функционисаће на себи својствен начин, а током времена уколико се не интервенише одлазиће све дубље у проблем. У овим околностима родитељи су озбиљно забринути. Мајке најчешће почињу да трагају за саветом. Тражење савета постаје ноћна мора ако се не консултују адекватни стручњаци. Подршка читаве породице је веома важна.

Запамтите: Функцијама у развоју је потребна стимулација (да би дете проходало њему су потребни време и простор за кретање; уколико би дете било лишено могућности да се покреће са све адекватном предиспозицијом за проходавање, не би проходало јер није стимулисано). Ниво потребне стимулације за говорно-језички развој може да одреди једино логопед који се бави стимулацијом раног развоја. Да ли ће то бити саветовање родитеља како да подупру развој говора, језика и комуникације или логопедски третмани одлучиће искусан логопед.

Извор: logopediavramovic.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама