Шта ако дете од две године не прича?

17 септембра, 2017

 
Вечита дилема је до када дете не мора да прича. У много претходних чланака смо се потрудиле да објаснимо зашто је важно да рани психо-моторни и говорно-језички развој буде у складу са развојним нормама. Више о нормама можете погледати овде.

Kада је реч о говорно-језичком развоју дете са око годину дана мора да има неколико речи са значењем. Између првог и другог рођендана дете интензивно усваја нове појмове и његов вокабулар почиње да садржи најпре све већи број именица а затим и глагола. У моменту када вокабулар достигне одређени обим долази до удвајања речи. Удвајање речи представља почетак граматичког развоја. Дете прави прве комбинације као на пример: мама дај; иде па-па и сл. Уколико развој тече уредно ово удвајање би морало да се догоди до друге године.
Зашто дете не прича прве речи са годину дана?
Ако дете не прича прве речи са значењем око првог рођендана потребно је урадити детаљну процену и установити узрок. Прогноза се разликује у зависности од узрока. Дијапазон могућих узрока је огроман а самим тим и могућих исхода. Најбезазленија форма је када је дете преокупирано моторним развојем и у њему проналази задовољство. У овом случају је потребна додатна стимулација како би се пробила баријера ка језичком напредовању. На жалост, ако дете не говори прве речи са годину дана ово може бити један од првих симптома врло озбиљних стања као што су аутизам, ментална ретардација, неуролошко оштећење…..
Шта ако дете од две године не прича?
Ако дете од две године не прича, већ дуже време у тој породици присутни су нервоза, немир и неизвесност. Дете које има потребу за комуникацијом а не прича биће исфрустрирано, могуће агресивно, раздражљиво или несигурно, несамостално и повучено. Дете које нема потребу за комуникацијом функционисаће на себи својствен начин а током времена уколико се не интервенише одлазиће све дубље у проблем. У овим околностима родитељи су озбиљно забринути. Мајке најчешће почињу да трагају за саветом. Тражење савета постаје ноћна мора ако се не косултују адекватни стручњаци. Подршка читаве пордице је веома важна.
Запамтите: Функцијама у развоју је потребна стимулација (да би дете проходало њему су потребни време и простор за кретање, уколико би дете било лишено могућности да се покреће са све адекватном предиспозицијом за проходавање, не би проходало јер није стимулисано). Ниво потребне стимулације за говорно-језички развој може да одреди једино логопед који се бави стимулацијом раног развоја. Да ли ће то бити саветовање родитеља како да подупру развој говора, језика и комуникације или логопедски третмани одлучиће искусан логопед. Немојте оклевати, позовите нас и проверите ниво развоја вашег детета.
Извор: logopediavramovic.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама