Шта би свако новорођенче рекло уморним родитељима, да уме да говори

7 јануара, 2019

Нико ко се остварио у родитељској улози неће вам рећи да је родитељство лако. Међутим, иако вам се у појединим тренуцима чини да нећете успети у свом задатку, чињеница је да све много брзо прође, као и да ће доћи дан када ће вам и они најтежи тренуци фалити. Прочитајте писмо које је дирнуло свет, посебно родитеље.

Постоји дугачак списак придева који се користе како би се описало како изгледа постати родитељ, посебно по први пут.

То је невероватно прелепо искуство које мења свачији живот из корена, али такође може бити и исцрпљујуће, а понекад чак и врло тешко, јер, на жалост, не постоји магична књига са упутствима која су свима потребна, поготово у првим недељама бебиног живота.

Колико год се припремали на овај важан догађај у свом животу, не постоји начин да својој беби читате мисли, а она није у могућности да вам каже шта јој је потребно или шта је мучи.

Многи родитељи зато могу кривити себе и постати депресивни, јер сматрају да не успевају да испуне све што се од њих као родитеља очекује.

Из тог разлога, британска Национална здравствена служба посветила је свим родитељима утешно писмо које је многе дирнуло, па чак и расплакало:

“Драги мама и тата,

Молим вас чувајте ово писмо даље од мене, на неком месту где ћете моћи изнова да га прочитате када ствари не иду баш сјајно и када будете лоше воље.

Молим вас, не очекујте превише од мене као новорођене бебе, али ни од себе као новопечених родитеља.

Дајте нам времена, бар шест недеља. Мени да порастем, развијем се, сазрим, будем стабилнија и предвидљива, а себи да се одморите, опустите и дозволите свом телу да се врати у нормалу.

Молим вас, нахраните ме када сам гладна. У мамином стомаку нисам знала за глад, а сат и време ми врло мало значе.

Молим вас, држите ме, мазите, љубите и чувајте. Док сам још била у стомаку, била сам стално близу маме и никада пре нисам била сама.

Молим вас, опроститие ми ако плачем често. Нисам тиранин који је послат са задатком да вам загорча живот, већ је плач једини начин да вам кажем да нисам срећна. Истрпите ме то кратко време јер ћу, како будем расла, све мање плакати.

Молим вас, одвојите време да откријете ко сам, колико се разликујем од вас и колико тога могу да вам пружим. Посматрајте ме пажљиво, а ја ћу вам показати шта ме то умирује и шта ми прија.
Молим вас, увек имајте на уму да сам прилично отпорна и да могу да издржим многе грешке које ћете случајно направити. Док год их чините с љубављу, не можете ме повредити.

Молим вас, немојте бити разочарани ако ја нисам савршена беба какву сте очекивали, а немојте бити разочарани ни собом ако ви нисте савршени родитељи.

Молим вас, водите рачуна о себи – храните се здраво, одмарајте, вежбајте – како бисте, док смо заједно, имали стрпљења и енергије да водите рачуна о мени. Лек за захтевну бебу је одморнија мама.

Молим вас, негујте ваш однос. Како ћемо се међусуобно зближити, ако нема породице која ће створити ту јаку везу?

Имајте у глави ширу слику. Овако мала бићу врло кратко, иако вам се сада чини као да ће тако бити заувек.

Иако сам можда ваш живот окренула наглавачке, молим вас подсетите себе да ће се ствари врло брзо вратити у нормалу.

Уживајте у мени – никада више нећу да будем овако мала!”

Извор: www.yumama.com

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама