Шта ће се десити у случају да школа пре почетка завршног испита добије дојаву о подметнуој бомби

11 јуна, 2022

Ђаци осмог разреда, који ће своје школовање у старијим разредима основне школе памтити по онлајн настави, коју су слушали скоро три године, али и по дојавама о подметнутим бомба са којима су се суочили при крају школовања – од јуче су на распусту.

Међутим, о одмору нема ни говора, јер их чекају припреме за малу матуру, која је заказана за 27. 28 и 29. јун. Али, и то би могло и те како да се искомпликује – евентуалне дојаве о подметнутим бомбама онемогућиле би нормалан завршетак мале матуре без које није могуће уписати средњу школу.

У случају да школа пре почетка завршног испита, који је из сва три предмета заказан за девет сати, добије дојаву о подметнуој бомби, деца би морала да буду враћена кућама. Или, ако би дојава стигла током испита он би морао да буде прекинут. Шта би се даље догађало, да ли би деца, евентуално, била измештена у неки други објекат у близини, и како би се осигурала регуларност испита, да ли постоје резервни тестови…

На сва ова питања нисмо добили одговор из Министарства просвете, али су нам рекли да ће, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, предузети све превентивне мере како би се омогућило да полагање завршног испита протекне по плану.

– Школе имају своје правилнике који прописују мере, начин и поступак заштите и безбедности ученика у оваквим случајевима – кажу наши саговорници.

– Процедуре су јасне и директори поступају у складу са њима. Представници Министарства просвете у сталној су комуникацији са свим надлежнима институцијама како би се обезбедила брза размена информација и правовремена реакција. Приоритет је безбедност деце и свих запослених.

Директори школа као једну од могућности да се спречи немили сценарио предлажу да полиција обезбеђује зграде школе дан пред малу матуру и тако осигура безбедност. Такав потез већ је повукао директор средње Економске школе у Београду Дејан Недић који је одржавање матурског испита обезбедио уз помоћ – интервентне бригаде.

– Довео сам припаднике полиције да обезбеде школу, како би матуранти положили завршни матурски испит, јер у средњим стручним школама имамо испит из три предмета и веома је важно да се то заврши на време, како се не би угрозио цео систем – каже за наш лист Дејан Недић, који је и председник Друштва директора школа Србије.

С друге стране, директор ОШ “Павле Савић” Милан Крстић истиче да они још нису добили никаква упуства како да поступају у случају дојаве на матури, али наглашава да постоји правилник који сви директори поштују ако добију дојаву о бомби током наставе.

Такође, и пријемни испити на факултетима који су планирани за крај јуна могу да буду угрожени дојавама о бомби. Пријемни се одржавају у зградама факултета у великим халама, са изузетком Електротехничког факултета који пријемни организује на Београдском сајму.

Према правилима Универзитета у Београду, у случају непредвиђене ситуације током пријемног испита, он се прекида. Будући бруцоши морали би тада поново да полажу пријемни испит у накнадно одређеном термину.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама