Šta je grčko-srpski metod discipline?

18 januara, 2016

Način na koji vaspitavamo decu zavisi od mnogo faktora a jedan od najvažnijih je i kultura zemlje iz koje dolazimo. Jedna od najsličnijih našoj je i grčka kultura. Najviše po načinu na koji kore svoju decu. Ovo je tekst koji je pisala mlada žena koja živi u Americi, a koja je poreklom Grkinja. Odmah se oseti sličnost u mentalitetu :).
mama
Da ne ulepšavamo stvari. Grci svoju decu disciplinuju na tri načina: zastrašivanjem, pretnjama, prenaglašenim sujeverjem (ako uradiš to i to, umreće ti majka).

Nikad mi ovo nije bilo jasnije nego tog dana u supermarketu kada sam videla sedmogodišnjaka kako pravi scenu. Pobacao je TikTak bombonice iz rafa, uhvatio kesu čipsa koja mu je bila na dohvat ruke i gađao svoju porodicu koja je mirno čekala u redu. Njegova majka je odreagovala tako što je mirno spustila torbu u kolica, prišla mu i čučnula takoda  budu „jednaki”. Mislila sam da će ga uhvatiti za uši i izvući napolje. Ali pogrešila sam. Jednostavno ga je pitala šta nije u redu, odbrojala dva puta do deset i dala mu telefon jer je znala da će ga to umiriti u tom trenutku. Ovo nije grčki, pa ni srpski roditelj iz kalupa po kojem ih obično prave. Ovo je nešto sasvim drugo.

Zbunjujuće i fascinantno istovremeno.
Pa gde su tu pretnje batinama? Ili pretnje da će zvati oca ili policiju? Verovatno je fraza „evo dolazi policija pa ćeš videti” jedno od najčešćih oružja svakog roditelja za borbu protiv dečjih nestašluka. Trebalo mi je mnogo vremena da shvatim da policiju zapravo zapošljava grad, a ne moji roditelji.
Ako postoji nešto što grčki roditelji više vole od grandioznih i strašnih pretnji policijom, onda su to pretnje strašnim nasiljem. Ako su vam roditelji Grci ili Srbi, rođeni pre 50 i više godina, onda imate stopostotne šanse da je svaki vaš ispad u javnosti bio praćen sledećim pretnjama:
“Tha se sfakso!”
“Tha se skotoso!”
“Tha se pnikso!”
“Tha se psiso!”
“Tha sou vyalo ta malia!”

Iliti:
Ubiću te!
Prebiću te!
Zgaziću te!
Polomiću te!
Pre nego što pozovete socijalnu službu, molim vas da razumete da su ovo potpuno normalni i društveno prihvatljivi izrazi u grčkom jeziku. Zapravo, mogu da se opkladim da ni pretnje policijom ni batinama nisu te koje kod grčke dece izazivaju strah. Ne, u pitanju je smrtonosan pogled grčke (iliti srpske) majke. Pogled koji ubija ako ste nešto zgrešili i koji sve govori bez ijedne izgovorene reči. Ako ste ikad iskusili ovaj smrtonosni pogled, znate da ste ozbiljno prešli granicu. Recimo, niste hteli da poljubite baba-tetku koja je došla u goste ili da se igrate s dosadnim rođakom. Ili ste rekli nešto što je mama rekla o babi, a nije trebalo da se kaže. Ili ste u gosima rekli da vam se ne sviđa hrana. Srešćete se tad s tim pogledom i bez potrebe za izgovorenim rečima spustićete nos i uraditi tačno ono što se od vas očekuje.
Dobra vest je da se svi ovi roditelji jednog dana, nekom neshvatljivom magijom, transformišu u divne, pažljive, popustljive babe i dede koji svojim unučićima dozvoljavaju ama baš sve, koji potkopavaju vaš autoritet i ne daju vam da prema sopstvenoj deci budete ni upola onakvi kakvi su oni bili prema vama. Ta transformacija je neverovatna i ne može se razumeti.
A vi? Pa, valjda mora neko da nastavi tradiciju. Tron je sada vaš!
Moj savet: bacite ga i budite više nalik mami iz supermarketa. Ne brinite, neće vam dete zbog toga izrasti u kriminalca. Prilično sam sigurna da je mama kod kuće obavila ozbiljan razgovor sa ovim malim nestaškom…
Deo teksta: huffingtonpost.com
Uredila: A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama