10 trikova za roditelje školaraca

oktobar 19, 2016

 
Školska godina već traje, a gradivo koje mališani moraju da savladaju sve je veće. Donosimo vam savete kako da pomognete svom detetu kod učenja i pisanja domaćih zadataka.
13507064_1136276123103981_8678757483251737268_n
Svaki roditelj se zapitao koliko treba da pomaže svom detetu oko učenja i domaćih zadataka. Ako primetite da vaše dete ima teškoća s učenjem i obavezama kod kuće, svakako treba da mu pomognete, ali to ne znači da treba da učinite sve umesto njega.
Pokušajte da razvijete odgovornost za izvršavanje obveza kod svog deteta uz pomoć ovih saveta:
Objasnite detetu ono što mu nije jasno, ukažite na moguće greške koje je napravio i podstaknite ga da ih sam ispravi.
 
Nemojte neprekidno da sedite pored deteta dok on uči ili piše domaći. Važno je da zna da ste mu na raspolaganju i da vam se može obratiti za pomoć ako mu zatreba.
 
Smanjite mogućnost skretanja pažnje. Ugasite televizor i druge uređaje, a njegov radi sto neka bude uredan i čist.
Na početku školske godine dogovorite se s detetom u koje vreme će da uči i raditi zadatak, recimo po dolasku iz škole, nakon ručka, nakon igranja…
 
Da bi dete kvalitetno radilo domaći ili učilo, mora da se dobro osećati i bude odmorno. Ako je dete došlo iz škole tužno ili ljuto, najpre popričajte s njim i pomozite mu da se oslobodi negativnih osećanja prije nego što počne s radom. Takođe, dopustite detetu da se odmori nakon škole jer odmoran mozak bolje i brže radi, a umorno telo ometa mozak u njegovom radu.
 
Poželjno je da dete uvek uči i radi zadatke na istom mestu. Samo sedenje na tom mestu stvara psihološku spremnost za rad.
 
Jako je važno da objasnite detetu šta se tačno očekuje od njega što se tiče učenja. Neka vaša očekivanja budu dovoljno visoka, ali realna s obzirom na detetove sposobnosti.
 
Objasnite detetu zašto je učenje važno i korisno za njega. Deca, baš kao i odrasli, bolje rade kada u tome vide smisao.
 
Pohvalite svaki detetov uspeh, a pogotovo trud i napredak. Važnije je da je dete spremno da uloži napor da bi rešilo zadatak i da je napredovalo, nego kakvu je ocenu dobilo.
 
Ne zaboravite da deca uče imitiranjem važnih ljudi, najčešće roditelja. Posmatrajući vas, dete uči šta da ceni i šta da radi. Zato, ako roditelji čitaju, igraju edukativne igre, vrednuju znanje, verovatno će i deca učiniti isto.
 
Izvor: Klokanica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama