Шта је потребно детету да би било срећно

Постоје одређене потребе без којих човек не може да живи, као што су потреба за храном, сном и ваздухом. Међутим, исто тако постоје и потребе без којих дете не може да се развије у самосталну, срећну особу.
dete
Њихове потребе нису само физиолошке
Амерички дечији лекари Т. Бери Бразелтон, професор Универзитета „Харвард“ и Стенли Гринспен са универзитета „Џорџ Вашингтон“ у Вашингтону саставили су на основу досадашњих сазнања у области развојне психологије списак потреба које сматрају кључним за психичко здравље деце.
Двојица научника наводе околности које су од суштинског значаја за здраво психичко сазревање детета.
Прво место на њиховој листи заузима емоционална сигурност. Што је дете млађе, то је важније да има поуздану блиску особу, која ће га неговати, хранити, штити и мазити. Беба још нема осећај за време, па опште осећање незадовољства „глад“, у тренутку када се појави познато лице, повезује са следећим искуством: сада ће ми бити боље. На тај начин се ствара први однос повезаности са другом особом, важан за развој исконског поверења, захваљујући коме човек пролази кроз живот као психички здрава особа. Из исконског поверења се развија поверење, а из поверења свест о сопственим могућностима.
Гринспен и Бразелтон и радозналост сматрају једном од основних потреба. Осећај да су вољена деци даје храброст да се окрену непознатом, да истражују ново. Међутим, дете ће искористити прилику за стицање нових искустава само ако има осећај да је њему најближа особа у близини и да ће му пружити уточиште уколико нешто крене наопако. (više…)