Ако водите дете на море или базен, важно је – научите шта је „суво дављење” и како га спречити

12 јула, 2020

Већина родитеља, када су с децом на мору или базену, не успева да одахне све док њихови наследници из воде не доспеју на суво. Сваком родитељу на овом свету је јасно да, с малом децом, на одмору нема одмора. Али, када успемо да их извучемо из воде да нешто презалогаје, бар тад можемо мало да одахнемо. Или је бар тако у већини случајева.

Ипак, др Danelle Fisher, други човек одељења педијатрије у Здравственом центру Saint John у Калифорнији, упозорава на проблем „сувог дављења” за који многи нису никад ни чули. Ова појава позната је и под називом секундарно дављење и појављује се кад дете већ изађе из воде.

dete na plazi
Замолили смо др Fisher да нам каже мало више детаља о овом проблему како бисмо у сезони одмора скренули родитељима пажњу на ову потенцијалну опасност и научили их да препознају знаке.

Шта је „суво дављење”?

Најпре је важно да разумемо да ова појава нема никакве везе с песком или врућином, већ, иако име на то не указује, баш са водом.

„Дављење због појаве течности у плућима које се дешава до 24 сата након пливања је „суво дављење”. Ако се деси да дете удахне воду и она доспе у плућа, то може проузроковати грчење гласних жица. А сам назив, „суво дављење” потиче од чињенице да се све дешава по изласку из воде.”, каже др Fisher.

Знаци упозорења

С обзиром на то да вероватно нећете бити уз своје дете у сваком тренутку, па се може десити да удахне воду а да то и не приметите, важно је да препознате знаке. Они се пре свега огледају у отежаном дисању, непрестаном кашљу, повраћању, необичном понашању или екстремној поспаности.

Потражите помоћ лекара

Ако се деси да будете сведок удисања воде, спасилац на плажи би требало да је обучен да одмах реагује и предузме прве мере, а онда да вас упути на лекара.

“Обавезно посетите лекара” саветује др Fisher. “Лечење „сувог дављења” подразумева између осталог и снимање плућа и веома детаљно праћење пацијента да се провери да ли је дошло до оштећења респираторних органа.”

Немојте се заваравати

Најважнија ствар је да знате да је „суво дављење” веома подмукло. Када се помене дављење, прво што помислимо је да се то морa догодити у води, а не по доласку с плаже или базена.

Сад замислите дете које се одмара на каучу, изморено од пливања и јурцања. Ваше дете је само уморно, зар не? То би вероватно био први закључак. Најподмуклија ствар код „сувог дављења” је што се јавља чак и до 24 часа након пливања. А шта је најстрашније? То што до самог дављења може доћи баш у току дремке или чак током ноћи. Зашто? Вода у плућима тад изазива повраћање, праћено гушењем.

Најважнија је превенција

Добра вест је да се „суво дављење” може спречити предузимањем одговарајућих мера предострожности.

“Деца млађа од 4 године би требало да узимају часове пливања и у сваком тренутку да буду под надзором најмање једне одрасле особе, увек када су близу воде. А то укључује и каду!” каже др Fisher.

Поред тога, сваки родитељ и старатељ, невезано за ову причу, требало би да зна (а ако не зна, да научи) да пружи детету прву помоћ.

“Моје прво правило и први савет који дајем родитељима који с децом иду на летовање је – не испуштајте их из вида ни на један секунд. За инциденте попут удисања воде – довољан је један секунд ваше непажње.” каже др Fisher.

Дакле, драги родитељи, молимо вас да ово имате на уму и, ако ваше дете покаже наведене симптоме или чак само ванредну поспаност, одмах реагујете. Не можете бити превише опрезни.

Такође, треба да знате и да „суво дављење” није толико честа појава, те да не треба паничити унапред. Дозволите својој деци да уживају у води, али уз константни надзор и пажљиво праћење евентуалних промена у понашању.

Надамо се да ће што већи број родитеља прочитати овај текст и следити наше савете.

Превод и обрада: Зелена учионица

Извор: Parenting

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама