Ako vodite dete na more ili bazen, važno je – naučite šta je „suvo davljenje” i kako ga sprečiti

12 jula, 2020

Većina roditelja, kada su s decom na moru ili bazenu, ne uspeva da odahne sve dok njihovi naslednici iz vode ne dospeju na suvo. Svakom roditelju na ovom svetu je jasno da, s malom decom, na odmoru nema odmora. Ali, kada uspemo da ih izvučemo iz vode da nešto prezalogaje, bar tad možemo malo da odahnemo. Ili je bar tako u većini slučajeva.

Ipak, dr Danelle Fisher, drugi čovek odeljenja pedijatrije u Zdravstvenom centru Saint John u Kaliforniji, upozorava na problem „suvog davljenja” za koji mnogi nisu nikad ni čuli. Ova pojava poznata je i pod nazivom sekundarno davljenje i pojavljuje se kad dete već izađe iz vode.

dete na plazi
Zamolili smo dr Fisher da nam kaže malo više detalja o ovom problemu kako bismo u sezoni odmora skrenuli roditeljima pažnju na ovu potencijalnu opasnost i naučili ih da prepoznaju znake.

Šta je „suvo davljenje”?

Najpre je važno da razumemo da ova pojava nema nikakve veze s peskom ili vrućinom, već, iako ime na to ne ukazuje, baš sa vodom.

„Davljenje zbog pojave tečnosti u plućima koje se dešava do 24 sata nakon plivanja je „suvo davljenje”. Ako se desi da dete udahne vodu i ona dospe u pluća, to može prouzrokovati grčenje glasnih žica. A sam naziv, „suvo davljenje” potiče od činjenice da se sve dešava po izlasku iz vode.”, kaže dr Fisher.

Znaci upozorenja

S obzirom na to da verovatno nećete biti uz svoje dete u svakom trenutku, pa se može desiti da udahne vodu a da to i ne primetite, važno je da prepoznate znake. Oni se pre svega ogledaju u otežanom disanju, neprestanom kašlju, povraćanju, neobičnom ponašanju ili ekstremnoj pospanosti.

Potražite pomoć lekara

Ako se desi da budete svedok udisanja vode, spasilac na plaži bi trebalo da je obučen da odmah reaguje i preduzme prve mere, a onda da vas uputi na lekara.

“Obavezno posetite lekara” savetuje dr Fisher. “Lečenje „suvog davljenja” podrazumeva između ostalog i snimanje pluća i veoma detaljno praćenje pacijenta da se proveri da li je došlo do oštećenja respiratornih organa.”

Nemojte se zavaravati

Najvažnija stvar je da znate da je „suvo davljenje” veoma podmuklo. Kada se pomene davljenje, prvo što pomislimo je da se to mora dogoditi u vodi, a ne po dolasku s plaže ili bazena.

Sad zamislite dete koje se odmara na kauču, izmoreno od plivanja i jurcanja. Vaše dete je samo umorno, zar ne? To bi verovatno bio prvi zaključak. Najpodmuklija stvar kod „suvog davljenja” je što se javlja čak i do 24 časa nakon plivanja. A šta je najstrašnije? To što do samog davljenja može doći baš u toku dremke ili čak tokom noći. Zašto? Voda u plućima tad izaziva povraćanje, praćeno gušenjem.

Najvažnija je prevencija

Dobra vest je da se „suvo davljenje” može sprečiti preduzimanjem odgovarajućih mera predostrožnosti.

“Deca mlađa od 4 godine bi trebalo da uzimaju časove plivanja i u svakom trenutku da budu pod nadzorom najmanje jedne odrasle osobe, uvek kada su blizu vode. A to uključuje i kadu!” kaže dr Fisher.

Pored toga, svaki roditelj i staratelj, nevezano za ovu priču, trebalo bi da zna (a ako ne zna, da nauči) da pruži detetu prvu pomoć.

“Moje prvo pravilo i prvi savet koji dajem roditeljima koji s decom idu na letovanje je – ne ispuštajte ih iz vida ni na jedan sekund. Za incidente poput udisanja vode – dovoljan je jedan sekund vaše nepažnje.” kaže dr Fisher.

Dakle, dragi roditelji, molimo vas da ovo imate na umu i, ako vaše dete pokaže navedene simptome ili čak samo vanrednu pospanost, odmah reagujete. Ne možete biti previše oprezni.

Takođe, treba da znate i da „suvo davljenje” nije toliko česta pojava, te da ne treba paničiti unapred. Dozvolite svojoj deci da uživaju u vodi, ali uz konstantni nadzor i pažljivo praćenje eventualnih promena u ponašanju.

Nadamo se da će što veći broj roditelja pročitati ovaj tekst i slediti naše savete.

Prevod i obrada: Zelena učionica

Izvor: Parenting

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama