Šta je “odsutna” majka i kakve posledice ostavlja na dete

januar 24, 2020

Decenijama već nam psiholozi, psihijatri, pedagozi, specijalisti za dečji razvoj govore nam da detetu može nedostajati bilo šta, osim sigurnog i voljnog prisustva njegove majke.

Nedostatak materijalnog, nedostatak obrazovanja, pa čak i nedovoljno prisutan otac, mogu se nadoknaditi kada majka ispuni svoju ulogu pružanja ljubavi i sigurnosti.

Foto: Canva

Tomas Verni u svojoj knjizi “Tajni život nerođenog deteta” nakon što je godinama proučavao hiljade trudnica i potom pratio živote njihove dece, otkrio je da žena s odgovarajućim stavom, zadovoljna životom koji vodi, i uz dovoljno ljubavi i zanimanja za svoju decu, može prevazići najnepovoljnije uslove života i stvoriti snažnu, sigurnu i emocionalno stabilnu decu. Ali majka koja nije zainteresovana ostavlja ozbiljne posledice na dete koje je u periodu razvoja.

Dete može prevazići smrt majke, ali ne i njeno voljno odsustvo ili emocionalnu odvojenost.

Smrt nije odsustvo

Dete kome je umrla majka može biti izgrađeno kao osoba bez većih emocionalnih problema kada su informacije koje ima o njoj emocionalno zdrave; to jest kada je dete bilo svesno da ga majka bezuslovno voli.

Šta se podrazumeva pod „odsutnom majkom“?

Majka koja je napustila ili napuštala dete

Bez ikakvog objašnjenja ili, još gore, ostavljajući dete u uverenju da je makar i malim delom odgovorno za njen odlazak. Ove situacije dugoročno uzrokuju ozbiljnu emocionalnu štetu.

Ima duže ili veoma česte periode odsustva 

Danas mnoge majke rade, putuju i iz različitih razloga možda ne provode dovoljno vremena sa svojom decom. Međutim, dete oseća i zna kada nije voljeno ili važno. Skupi pokloni ili bilo koji predmet koji se daje detetu ne nadoknađuju odsustvo, jer dete zna da su oni tu zbog osećaja krivice, a ne iz iskrene ljubavi.

Majka koja nije emocionalno povezana sa decom

Postoje majke koje iz različitih razloga, uključujući biološke ili emocionalne probleme, svoju decu ne vežu zdravim emocionalnim vezama; One su udaljene i hladne. Postoje i one koje sa detetom i ne razgovaraju niti imaju fizički kontakt. Ovakvi slučajevi zahtevaju da majka prihvati da postoji problem i potraži profesionalnu pomoć kako bi se izbeglo trajno oštećenje deteta. Ova vrsta odsustva je veoma opasna.

Fizički je prisutna, ali ometana je drugim pitanjima

Zanimljivo je da je ova vrsta izostanka najčešća, najapsurdnija i ona koja trenutno nanosi najviše štete. To su majke koje su fizički tu, uz dete, ali ne obraćaju ni najmanju pažnju jer su zapravo koncentrisane na druge stvari kao što su televizija, računar ili mobilni telefon.

Foto: Canva

Ova vrsta odsustva može biti najmanje emocionalno opasna, ali formira novu generaciju dece bez ikakvih ograničenja, poštovanja, veština socijalizacije. To su deca koja su odrasla u želji da privuku majčinu pažnju pa su se navikla da je primaju samo kad učine nešto zaista loše što bi joj skrenulo pažnju sa mobilnog telefona.

Znakovi upozorenja koji odaju dete koje se oseća napušteno

Problemi sa spavanjem

Agresija ili puno ljutnje

Tuga

Strah od ostavljanja

Ako ste u nekoj od stavki prepoznali sebe ili svoje dete, znajte: priznavanje problema uvek je prvi veliki korak. Odvojte malo vremena da razmislite o tome gde ste možda bili nedovoljno prisutni. Sigurno ćete otkriti da postoji mnogo toga što možete promeniti i što dublje analizirate, to vam je želja za promenom i poboljšanjem odlučnija. A profesionalna pomoć uvek može biti samo dobra stvar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama