Шта је све наставницима остало нејасно и након свих упутстава и дописа

22 августа, 2020

У данашњем интервјуу за дневни лист Блиц министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да се ниједна школа није јавила да тражи додатна појашњења правила и упутстава која су им достављена, те да верује да је свима све јасно. Од Уније синдиката, међутим, стигле су нам другачије информације. Како у саопштењу стоји “у поменутим правилницима и предлозима правилника нема информација које су кључне.”

Foto: Canva

“Планови и програми као и исходи и циљеви нису ревидирани и сажети. Обим градива који се треба обрадити није прецизиран од стране Министарства, те је немогуће у оквиру задатог броја часова прећи све оно што је до сада рађено.” – пише у саопштењу које потписује Снежана Романдић-Петровић, председник Уније синдиката школа Београда.

Као други проблем у саопштењу се наводи то што је Министарство обавестило школе да је промена Планова и програма у завршној фази, али није прецизирано када ће се завршити и по ком плану ће се радити са ученицима.

“Недељу дана пре почетка школске године наставници не могу да направе планове по којима би радили са децом. Планом наставе на даљину предвиђена је ТВ настава, а школе немају увид у садржај ових часова, те не могу знати да ли ће сва деца бити обухваћена истим наставним садржајима.” – наводи се у саопштењу.

Како кажу из Уније, предлозима за организацију васпитно-образовног рада, детаљно је до у минут обрачунат рад сваког наставника, али није појашњено како ускладити рад наставника који пуну норму остварују у две, па и три школе.

“Настава за други циклус образовања (5-8 разред) предвиђена је у послеподневним сатима за све школе, уз скраћени боравак деце у школи, али продужени боравак наставника, пре свега у чекању да одраде задату минутажу у настави.”

Више пута је поновљено и да никакве онлајн наставе неће бити, односно да се платформе неће користити. Из Уније, међутим, тврде и да су последњи предлози “обавезали наставнике да досадашње часове допунске, додатне наставе и секције претварају у Е-часове уз тачно обрачунате минуте који сваки наставник треба да проведе уз рачунар (наравно свој, јер школе немају довољну количину истих).”

Уз то, стоји у саопштењу, потребно је израдити дигиталне припреме за час које би било пожељно доставити родитељима и ученицима, што само по себи није мали посао али је у овом случају немогућ, јер не знају које наставне јединице треба обрађивати (План и програм је у завршној фази).

Просторне, техничке и материјалне могућности по школама у већим срединама захтевају поделу ученика по одељењима и на три групе (Правилником су предвиђене две).

“Ако се већ очекивао овакав почетак школске године, требало би да се бар одељења првих разреда (основних и средњих) за који је почетак најстреснији, формирају са мањим бројем ученика и не деле на групе. Подела на групе уноси конфузију и у разредима који већ имају искуство са школом.” – кажу из Уније.

Након свих наведених нејасноћа, остаје питање зашто се ниједна школа није јавила да тражи додатна упутства и појашњења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Шта је све наставницима остало нејасно и након свих упутстава и дописа

  1. Alex каже:

    Škole se nisu obratile za objašnjenja, jer od ovog ministra nikada i nisu dobili objašnjenja, već samo naređenja, zapakovana kao “preporuke”, a takođe u našem sistemu kada nekome nešto nije jasno, smatra se da je taj neko nesposoban, pa je to još jedan razlog zašto se niko ne obraća za dodatno objašnjenje. A i svi čekamo novog ministra i molimo se da bude neko koliko toliko normalan.

  2. Алекса каже:

    ”Након свих наведених нејасноћа, остаје питање зашто се ниједна школа није јавила да тражи додатна упутства и појашњења.”

    A ko kaže da se škole nisu javljale?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама