Шта када је једно дете љубоморно?

27 јула, 2016

Рођење детета у свакој породици доводи до правог малог хаоса и брзог смењивања емоција укућана, од ужурбаности до усхићења, од забринутости до среће…
majka
Природно је да и старије дете тада реагује бурније. Пре свега, оно је збуњено и не може да схвати зашто једно ново биће, које се из његове перспективе прилично глупо и “безобразно” понаша, заокупља сву пажњу његове драгоцене мајке.
Почиње да сумња да је управо та беба крива што је мајка била у болници и што сада углавном лежи и опоравља се. Уколико начује и приче о тешком порођају, у потпуности ће окривити новорођенче што је “разболело” његову мајку.
Услед породичне грознице око нове бебе, старије дете полако увиђа да није више у стању да обезбеди сву родитељску пажњу само за себе и најједноставније речено, осећа се као “краљ који је свргнут са трона”.
Како испољава љубомору?
АГРЕСИЈА
Љубоморно дете реагује бурно, плачем, срџбом, пркосом или инатом, чим осети мањак пажње родитеља. Дури се за сваку ситницу, непослушно је, одбија да разговара, па чак не жели ни да га пољубите или мазите. Екстремнији облици агресије догађају се када старије дете сву своју срџбу усмери на бебу, те се понекад дешава и да нанесе телесне повреде брату или сестри.
РЕГРЕСИЈА
Чест облик испољавања љубоморе јесте регресија, односно враћање на раније степене развоја и поновно преузимање оних облика “бебећег” понашања које је одавно превазишло. У жељи да и оно обезбеди исту количину пажње као и новорођена беба, старије дете, чешће него иначе, плаче, сиса прст, захтева да га дојите или храните на флашицу, тражи да га успавате с цуцлом, тепа док говори или почиње поново да пишки у гаћице.
САВРШЕНОСТ
Постоје и неки прикривени облици љубоморе код деце која су нешто старија и интелигентнија, па знају да није у реду отворено да манифестују љубомору према беби. Она тада почињу да се понашају беспрекорно да би обезбедила похвалу. Хиперадаптирана деца су напросто предивна, увиђајна, претерано послушна и разумна, она се, док се ви бавите новорођеном бебом, играју нечујно негде у ћошку, ништа не захтевају и не замерају. Не чини ли вам се да у овој савршеној слици нешто није у реду? Ако се ваше дете овако понаша, знајте да у дубини душе пати и прикрива своја осећања.
Неколико савета за родитеље малог љубоморка:
Припремите дете за долазак новог члана породице. Нека и оно у потпуности буде укључено у очекивање детета, нека учествује у припремама и куповни потребних стварчица. Причајте му о периоду када сте њега са нестрпљенем очекивали, прелиставајте заједно породичне фотографије, реците му са колико љубави и нежности сте га први пут прихватили и како је та љубав из дана у дан само расла.
Припремите га за ситуацију да ће мајка неколико дана бити одсутна, јер ће отићи у породилиште и вратиће се са малом бебом. Објасните му да ће у кући бити пуно узбуђења, те да ће мајка неко време бити уморна и исцрпљена. Објасните му да је новорођенче потпуно беспомоћно када се роди и да тај његов досадни плач не значи да је неваспитано, него је једини начин да сигнализира да му је нешто потребно.
Немојте му давати лажна обећања! Уколико обећате детету да ћете му родити друга или другарицу за игру, оно ће безмало очекивати да се мали брат из породилишта појави са фудбалском лоптом под мишком. Најпоштеније је да му кажете да првих месеци беба неће бити нарочито забавна и да ће вероватно бити мали гњаватор, али да су све новорођене бебе такве и да још дуго неће моћи да се играју заједно.
Не намећите старијем детету осећања. Заиста није поштено да му наредите да мора да воли бебу само зато што му је сетра или брат. Волите их једнако, бавите се обома и међусобна љубав доћи ће постепено, сама по себи.
Обезбедите помоћ у кући, тако да можете да се довољно посветите својој старијој беби.
Укључите старије дете у послове око бебе, на пример у припрему за купање, али обазриво, да не би сматрало да му се намећу додатне обавезе јер то може да произведе контраефекат.
Увек подсећајте старије дете на то да га неизмерно волите, јер му је сада то потребније него иначе.
Извор: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама