Шта кажу лекари о спорним "Јувитана" кашицама

16 новембра, 2016

Све количине спорних Jувитаниних кашица и сокића мораjу бити повучене из продаjе, а лекари кажу да родитељи не треба да брину jер количине пронађених пестицида у дечjоj храни не могу угрозити здравље малишана.
juvitana“Родитељи коjи су користили спорне кашице за бебе “Jувитана” немаjу разлога да буду забринути, jер пронађени остаци пестицида далеко су испод вредности коjе могу угрозити здравље деце”, рекла jе Танјугу начелница Jединице за контролу здравствене исправности хране Градског завода за jавно здравље Весна Палибрк.
Oна jе поjаснила да jе регулатива везана за дечjу храну таква да се практично не дозвољава присуство пестицида и норма jе постављена тако да се у производу не сме наћи више од 0,01 милиграм по килограму пестицида.
У поjединим сериjама кашице и сокића “jувитане” количина пестицида била jе од 0,02 до 0,5 милиграма по килограму, а Палибрк наглашава да та количина пестицида не угрожава здравље деце.
Према њеним речима норме за пестициде у храни коjа jе у слободном промету много су више, па jе, рецимо, у jабуци дозвољен ниво пестицида 0,8 милиграма по килограму.
“Норма у храни коjа jе у промету се постави тако да обезбеђуjе заштиту здравља свих корисника, а узима се у обзир и категориjа осетљиве популациjе и деце. Tо значи да дечjе здравље неће бити угрожено и уколико поjеде свежу jабуку коjа може да има 0,8 мг по килограму пестицида и да се води као безбедан производ”, наглашава Палибрк.
Mеђутим, произвођачи дечjе храни, како каже, мораjу да испуне посебне захтеве, где су лимити за присуство пестицида додатно спуштени, како би се фактор сигурности повећао.
“Да би носили епитет произвођача дечjе хране мораjу се испоштовати ригорозни захтеви приликом избора сировина и дефинисања ХAСAП процеса. Tи захтеви су ригорозниjи од оних коjи су прописани за ниво пестицида у обичноj храни”, поjашњава она.
“За сада jе само негативан налаз био у производима Jувитане”, рекла jе Палибрк и додала да jе регулатива за контролу дечjе хране преузета из EУ, те да jе стручни став да дечjа храна не сме да садржи пестициде.
У међувремену санитарна инспекциjа контролише да ли се повлаче свих 18. спорних сериjа “Jувитана” кашица и сокића са рафова у продавницама.
Из Mинистарства здравља саопштено jе да су прекорачене количине штетних материjа коjе су пронађене у наведеним производима минималне, и да не би требало да представљаjу опасност по здравље деце, али да у складу са важећим прописима, “сви производи у коjима су пронађени пестициди, чак и у тим минималним количинама, одмах мораjу бити повучени са тржишта”.
Mинистарство jе, истовремено, позвало грађане да уколико у продаjи примете наведене производе, то приjаве санитарноj инспекциjи.
Власник компаниjе “Свислаjон Tаково” Родољуб Драшковић наjавио jе да ће, ако се покаже да су налази министарства здравља тачни, траjно затворити погоне за производњу дечjих кашица и сокића у Инђиjи и преселити га негде “где jе на тржишту могуће обезбедити здравствено исправне сировине за производњу дечjе хране”.
У компаниjи “Свислаjон Tаково” Танјугу jе данас речено да се неће оглашавати због дешавања са спорним кашицама и сокићима, да jе директор ван компаниjе, а власник ван земље – у Tребињу.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама