Šta kažu lekari o spornim "Juvitana" kašicama

16 novembra, 2016

Sve količine spornih Juvitaninih kašica i sokića moraju biti povučene iz prodaje, a lekari kažu da roditelji ne treba da brinu jer količine pronađenih pesticida u dečjoj hrani ne mogu ugroziti zdravlje mališana.
juvitana“Roditelji koji su koristili sporne kašice za bebe “Juvitana” nemaju razloga da budu zabrinuti, jer pronađeni ostaci pesticida daleko su ispod vrednosti koje mogu ugroziti zdravlje dece”, rekla je Tanjugu načelnica Jedinice za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane Gradskog zavoda za javno zdravlje Vesna Palibrk.
Ona je pojasnila da je regulativa vezana za dečju hranu takva da se praktično ne dozvoljava prisustvo pesticida i norma je postavljena tako da se u proizvodu ne sme naći više od 0,01 miligram po kilogramu pesticida.
U pojedinim serijama kašice i sokića “juvitane” količina pesticida bila je od 0,02 do 0,5 miligrama po kilogramu, a Palibrk naglašava da ta količina pesticida ne ugrožava zdravlje dece.
Prema njenim rečima norme za pesticide u hrani koja je u slobodnom prometu mnogo su više, pa je, recimo, u jabuci dozvoljen nivo pesticida 0,8 miligrama po kilogramu.
“Norma u hrani koja je u prometu se postavi tako da obezbeđuje zaštitu zdravlja svih korisnika, a uzima se u obzir i kategorija osetljive populacije i dece. To znači da dečje zdravlje neće biti ugroženo i ukoliko pojede svežu jabuku koja može da ima 0,8 mg po kilogramu pesticida i da se vodi kao bezbedan proizvod”, naglašava Palibrk.
Međutim, proizvođači dečje hrani, kako kaže, moraju da ispune posebne zahteve, gde su limiti za prisustvo pesticida dodatno spušteni, kako bi se faktor sigurnosti povećao.
“Da bi nosili epitet proizvođača dečje hrane moraju se ispoštovati rigorozni zahtevi prilikom izbora sirovina i definisanja HASAP procesa. Ti zahtevi su rigorozniji od onih koji su propisani za nivo pesticida u običnoj hrani”, pojašnjava ona.
“Za sada je samo negativan nalaz bio u proizvodima Juvitane”, rekla je Palibrk i dodala da je regulativa za kontrolu dečje hrane preuzeta iz EU, te da je stručni stav da dečja hrana ne sme da sadrži pesticide.
U međuvremenu sanitarna inspekcija kontroliše da li se povlače svih 18. spornih serija “Juvitana” kašica i sokića sa rafova u prodavnicama.
Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da su prekoračene količine štetnih materija koje su pronađene u navedenim proizvodima minimalne, i da ne bi trebalo da predstavljaju opasnost po zdravlje dece, ali da u skladu sa važećim propisima, “svi proizvodi u kojima su pronađeni pesticidi, čak i u tim minimalnim količinama, odmah moraju biti povučeni sa tržišta”.
Ministarstvo je, istovremeno, pozvalo građane da ukoliko u prodaji primete navedene proizvode, to prijave sanitarnoj inspekciji.
Vlasnik kompanije “Svislajon Takovo” Rodoljub Drašković najavio je da će, ako se pokaže da su nalazi ministarstva zdravlja tačni, trajno zatvoriti pogone za proizvodnju dečjih kašica i sokića u Inđiji i preseliti ga negde “gde je na tržištu moguće obezbediti zdravstveno ispravne sirovine za proizvodnju dečje hrane”.
U kompaniji “Svislajon Takovo” Tanjugu je danas rečeno da se neće oglašavati zbog dešavanja sa spornim kašicama i sokićima, da je direktor van kompanije, a vlasnik van zemlje – u Trebinju.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama