Шта никако не треба да браните својој деци

Деца треба да буду деца, међутим, родитељи их често у томе спутавају, само да други не би рекли да су размажени и превише несташни.
devojcica
За дете је нормално да га све интересује и да жели да што више истражује свет око себе. Приликом васпитања детету треба поставити одређене границе, али не треба му све забранити. Вашим малишанима никад немојте бранити да раде ове ствари уколико желите да израсту у срећне и сигурне људе.
Ја ћу да те нахраним!
Уколико је ово реченица коју користите сваки пут када се ваше дете дохвати кашичице или виљушкице, одмах престаните! Знамо да је вама лакше да нахраните дете јер се тада неће много упрљати и неће мрљавити храну сто година, али будите реални – дете мора само да научи да једе. Шта више, подстичите ваше малишане да сами једу, лако ћете поспремити неред за њима. Уколико деца сама једу пре ће научити да се ослањају на самог себе и да буду истрајни.
Чистим, склони се!
Сигурно није пријатно уколико вам се дете мота око ногу док усисавате или рибате, али деца воле да истражују и да се понашају као велики. Уколико желите да се дете од малих ногу научи реду и раду, пустите га да вам помаже у кућним пословима. Дајте му крпу и замолите га да очисти један ћошак у кући. Дете ће се тако осетити битним, градиће самопоуздање, а ви за коју годину нећете имати дете које ће избегавати да среди своју собу.
Док живиш под мојих кровом, ја се питам!
Иако све више родитеља схвата да је њихово дете биће које има своје мисли, осећаје и жеље, мало њих заиста и обраћа пажњу на оно што им дете говори. Родитељи морају да знају да нису увек управу, и да ако они нешто мисле или осећају не значи да и њихово дете тако осећа. Увек саслушајте мишљење свог детета и пустите га да изрази своје жеље. Уколико га често будете прекидали и говорили му да је исправно чинити само оно што му ви кажете да је исправно направићете једно несигурно дете које сутра неће знати да се избори за своја права.
У кући се не скаче
Уколико имате дете и очекујете да вам у кући буде као у музеју време је да се добро замислите. Схватите да мала деца још немају осећај одговорности и нису свесни „штете“ коју могу да направе. Такође, деца морају да покажу своја осећања и да избаце вишак енергије. Уместо што ућуткујете дете и не дате му да скаче уз музику, заиграјте се и ви са њим. Комшије ће сигурно имати разумевања уколико не претерујете са лупањем.
Не дирај то, испрљаћеш се!
Уколико децу водите у парк или на игралиште, нормално је да ће да се испрљају и да ће желети све да додирну. Будете ли детету стално говорили „Пази“, „Не дирај то“, „Испрљаћеш се“, можете створити или инаџију које ће да се попне на врх дрвета док ви не гледате, или преплашено дете које неће смети да макне док му ви за то не дате одобрење. Уместо да стално критикујете дете, ухватите га за руку и заједно са њим идите на тобоган, клацкалицу, пењалицу и научите га како се те справе правилно користе. Такође, прођите са дететом и поред канте за ђубре и сами убаците у њу неко смеће. Тако ће дете видети да канта служи да се у њу убацују непотребне ствари, а не да се из ње извлаче отпаци.
 
Извор: .alo.rs