Један од најважнијих утицаја оца на породицу јесте како се опходи према мајци своје деце

30 маја, 2017

Чак и ако сте разведени, прочитајте зашто је важна улога оца у васпитању детета…

Социолози често наглашавају улогу очева у породичном систему и како њихови поступци утичу на амбијент у коме дете расте. Један од најважнијих утицаја оца на породицу јесте како се опходи према мајци своје деце. Деца посматрају понашање свог оца према породици и касније своје односе граде на идентичан начин. Многи не знају, али однос између мајке и оца веома утиче на одноце између мајке и деце. Због ове повезаности, родитељи који су у снажној и квалитетној вези постају добри родитељи.
 
Деца разведених родитеља
Статистика о броју деце која не живе са својим очевима постаје забрињавајућа. Ово је веома лоше, јер резултати показују да су децауспешнија, поузданија и социјално одговорнија ако су одрасла са оба родитеља. Ипак, ово правило не важи у свим породицама са једним родитељом. Психолози упозоравају да се деца жале да им недостаје родитељска пажња, јер не постоји фигура оца. Очеви који не живе са својом децом су мање доступни за неговање деце, одвођење у школу… У случају развода, неке мајке ограничавају време које деца могу да проведу са очевима, што није добро. Интересантан је и податак да очеви који имају ванбрачну децу чешће виђају малишане, него они који су били у браку па су се развели. Упркос овим недостацима, разведени очеви би требало да се потруде да што више времена проводе са децом. Прво би требало да дају адекватну финансијску подршку. Студије су показале да деца чији очеви плаћају алиментацију имају боље резултате у школи и мање проблема у понашању у односу на децу разведених родитеља која не добијају алиментацију. Деца која остану у контакту са очевима и после развода постижу боље резултате на свим пољима. Зато би мајке требало да попусте и да дозволе очевима да помажу деци око домаћих задатака, да их воде у школу и да имају одговорност за своју децу.
 
Брак и ванбрачна заједница
Улога брака као основа за породични живот је постала контроверзана. Све више и више људи и пре брака живи заједно, а када постану родитељи не желе да се венчају, већ настављају да живе као и пре доласка бебе на свет. Неки људи кажу да је брак “само парче папира” и не чини никакву разлику између деце и малишана чији су родитељи у браку. У случају неких парова, то је истина. Међутим, студије су показале да већина ванбрачних партнера не посвећује довољно пажње једно другом у односу на супружнике, а такав однос преносе касније и на децу. Истраживања показују да само 36 одсто деце рођене у ванбрачној заједници живе са са оба родитеља током детињства, док 70 одсто деце рођене у браку цело детињство проведе са оба родитеља. Због тога многи мисле да је брак најважнији фактор у релацији отац-дете.
 
Упорност је добро родитељство
Већина деце ће постизати најбоље резултате када се и мајке и очеви укључе у све сфере њиховог одрастања. Психолози то зову ауторитативно родитељство. Овај стил родитељства укључује провођење доста времена са децом, давање емотивне подршке, пружање свакодневне помоћи, праћење дечијег понашања и очување доследне и сразмерне дисциплине. Ово се може упоредити са толерантним родитељима, у којој родитељи избегавају постављање стандарда и ограничења. Зато многи тврде да је управо ауторитативно родитељство најбољи начин васпитања деце. У овом случају оба родитеља имају пођеднаку улогу у васпитању. Мајке дају емотивну топлину деци, док очеви пружају снажан осећај сигурности. Мајке пружају безусловну љубав, коју деца често морају да добију одобрење од оца. Зато и мајке и очеви имају једнако важне улоге у одгоју њихове деце.
 
 
Извор: bebac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама