Шта то поједини очеви пропусте да науче своје синове, а врло је важно!

Иако се већина мајки труди да објасни мушком детету да женско треба третирати са поштовањем, све то остаје на теорији, док дечак не усвоји кроз лични очев пример

Foto: Canva

Сигурно сте бар једном у животу чули став да више нема правих мушкараца. Не знају да поправе ситне кварове код куће, немају манире, не знају ништа да раде, не знају да се понашају према женама…

То можда и не треба да вас чуди, будући да су у последње време очеви све мање заинтересовани за децу, па тако дечаци 90 одсто времена проводе са женама – у вртићу и школи, 95 одсто радника је женског пола.

Ако ни код куће не проводе време са својим оцем, неће научити кључне 4 ствари које су потребне да би дечак израстао у правог мушкарца!

1. Kако победити и изгубити

У данашње време, родитељи често „надокнађују“ време које нису провели са децом скупим поклонима, и мисле да су тако завршили ствар. Удовољавају им у свему, желе да им пруже све најбоље, али заборављају да их науче да је саставни део живота, осим победе, пораз. И да је пораз понекад добар, јер нас учи важним лекцијама. Тако добијамо размажене мушкарце, који у будућности не умеју ни за шта да се потруде, сами изборе и на крају добију, већ чекају све на готово, као код својих родитеља.

2. Понашање према женама

Иако се већина мајки труди да објасни мушком детету да женско треба третирати са поштовањем, све то остаје на теорији, док дечак не усвоји кроз лични очев пример, односно како се он понаша према мајци. Уколико мајка даје све од себе да покаже сину да је лепо понашање према женама једино исправно, ако дечак целог детињства буде гледао оца који је дрзак, псује или чак бије жену, тешко да ће научити нешто друго, и то је тачка у којој потенцијални џентлмен постаје потенцијални насилник и саможивац без манира.

3. Kако да се одбрани

Отац је најбоља особа која може да научи сина како да постане чврст и јак, да се заузме за себе. Kада мушкарац објасни дечаку да љубазност није знак слабости, то ће лакше усвојити него када му то каже мајка – велики проценат мушкараца (па и оних у развоју) мисле да су жене слабији пол и да се таква реакција од жене и очекује, али не и од мушкарца. Отац (често из искуства) може лако да научи свог сина како да избегне конфликтне ситуације и туче.

4. „Мушка посла“

Данашњи младићи ретко знају и сијалицу да промене, а камоли да поправе шпорет, окаче лустер, промене гумицу на чесми и слично. Сетите се свог оца – он је вероватно као и већина старијих мушкараца ретко звао мајстора, већ је знао сам да оправи кварове по кући. Неки очеви мисле да то њихов син не треба да ради, друге не интересује да им то показује, али било како било, резултат је неспособан одрастао човек који ће и за најбаналнији проблем морати да тражи стручну помоћ и плаћа друге за оно што је и сам могао да уради.