Шта се дешава са дететом ако родитељи очекују од њега све петице?

Упркос томе што је искуство показало да не мора да значи да ће дете бити неуспешно ако добије лошу оцену, многи родитељи и даље сматрају да њихово дете мора да добије само петице. Чак и ако се чини да нема ништа лоше у подстицању детета да добије високе оцене, последице такве стратегије могу бити лошије него што можете замислити. Шта није у реду са захтевом родитеља да њихово дете добија само петице, објашњава психолог Лерона Наринскаја.

Сви смо од детињства били приморани или мотивисани да добро учимо. “Ако кући донесеш петице, волећу те и бићу поносан на тебе, више те нећу грдити”, ова токсична фраза позната је многима. Иако најчешће никада није тим речима изговорена, она се у ваздуху осећа. Дете, будући да је физички и емоционално зависно од маме и тате, наравно, чувши ово, потрудиће се да покаже добар резултат како би задовољило своје родитеље. Међутим, такво понашање у будућности, већ у одраслом добу, може утицати на цео живот детета и резултирати многим непријатним последицама.

Како се понашају одлични ученици

Одличан ученик је духовна радост за родитеље и наставнике. Добија много похвала и увек се држи као пример деци која значајно заостају у школском успеху. Чини се да је све у реду. Али како се заправо осећају одлични ученици и како се то манифестује у њиховом понашању?

Историјски се тако десило да девојчице најчешће постају одличне ученице, а оне, одрастајући и постајући одрасле жене, остају веома фиксиране на оцене, односно на то како их оцењују људи око њих. И то се не односи само на студије или успех на послу, већ на све области живота. Жена са синдромом одличних ученика зависи од мишљења других људи, јер је то основа њеног “опстанка”, прихватања и прилагођавања у друштву. Одлични ученици граде везу: ако добије петицу, то значи да је добра и да ће моћи да “преживи” у друштву.

Ако дете добије ниску оцену, која објективно можда не одговара ни стварном нивоу знања, онда за ученика то значи да га друштво не прихвата или не жели да прихвати. Наравно, то се огледа у виду бриге, осећаја страха и осећаја да дете није безбедно.

Бити у стиску стрепње и страха уобичајена је ствар за одличне ученике. Таквој деци недостаје осећај основне сигурности, који се формира у првој години живота детета, када му родитељи јасно дају до знања да је жељено, вољено и безусловно га прихватају таквим какав јесте – у свим његовим манифестацијама и радње.

Ако се детету не пружи основна сигурност, онда је таквој особи накнадно тешко да се слободно изражава. Бескрајно сумња да ли се понаша довољно коректно, да ли је довољно добар. Одлична деца су у контакту са оним што други осећају о њима, али су апсолутно ван додира са собом.

Ако такво дете схвати да су они око њега нечим незадовољни, можда су тужни или љути, онда то одмах схвата лично. Постаје осетљив на њихово стање, негативност и сигуран је да се ова процена односи посебно на њега. У овој ситуацији треба очекивати повећану анксиозност и појачан страх , а ова осећања, по правилу, одузимају много енергије и исцрпљују дете. Тако деца постају несрећна.

Синдром одличног студента је стање у којем особа настоји да буде савршена у свему и добије само позитивне оцене од других. Такви људи су често несигурни у себе и не могу да изразе своје мишљење јер се боје да ће бити одбијени. Зависни су од процена других и немају право на сопствено мишљење ако оно не испуњава очекивања других људи.

Такво дете често поставља питања која може само да реши, али осећа да нема право на своје мишљење.

Несигурност се може манифестовати у начину на који особа говори и делује. Може да говори тихо, оклевајући и да користи недовршене реченице без потврдних интонација. Његов говор може бити испрекидан, а његови гестови и покрети могу бити тешки. Веома му је тешко да инсистира на свом мишљењу.

Ако таква особа ипак инсистира на свом мишљењу, онда само ако га је неко од надлежних већ подржао. Увек му треба неко на кога ће се ослонити да би се осећао самопоуздано. То може бити супружник, шеф или друга особа која му је ауторитет и подршка.

Са таквом особом може бити тежак однос, јер зависи од мишљења свог партнера и пројектује на њега процене родитеља или наставника. Таква особа не може бити независна и потребна јој је спољна подршка.

Ако се синдром одличног ученика манифестује у детињству, може се спречити. Сада се препоручује да будете емпатичнији и осетљивији према потребама детета. Узмите га у наручје, дајте му љубав и наклоност. Ово ће помоћи детету да осети да љубав његових родитеља не зависи од његовог понашања и оцена у школи, већ од самог његовог постојања.

Ако је синдром одличног ученика већ формиран, потребно је да се обратите психологу

Постоји много техника за поступање у таквим ситуацијама. Њихова суштина је да пронађу трауме у детету због којих се осећа несигурним и непроцењивим и промене његову перцепцију. Психолог ће помоћи детету да схвати да је већ од велике вредности за своје родитеље, и да га прихватају сви, без обзира на процене других. И овде ће од родитеља бити потребно много посла.

После терапије дете ће схватити да непослушним или добијањем мање од петице неће постати лоша особа и да ће и даље бити вољено. Снажна веза “лоше оцене = катастрофа” биће уништена. Тек тада ће се дете отворити и почети да учи по својој вољи, на основу својих тежњи, а не сукоба и страхова других.

Извор: Yumama