Зашто је писање руком важно (предлог како да се вежба на занимљив начин)

Научници тврде да знатно јачамо своје памћење уколико, када нешто ново учимо, записујемо белешке руком на папиру. Наиме, потврђено је да је мозак активнији док записујемо одређене податке, уместо да исте куцамо на рачунару или у мобилном телефону. Када држимо оловку и прелазимо њоме преко папира обликујући слова и речи, мозак на тај начин добија много више повратних информација које дуже остају сачуване у нашој меморији.

Психолози објашњавају да оно што се дешава када пишемо јесте да ми заправо креирамо план и активности које потом морамо извршити да бисмо добили конкретан резултат у виду слова, речи и реченица. Овај процес се, међутим, у нашој глави одвија великом брзином и на једном готово несвесном нивоу. Али то је једна од првих демонстрација мозга која се мења, под утицајем вежбања. New York Times је објавио истраживање на ову тему које доноси нове доказе у вези са нераскидивом и дубоком везом која постоји између писања руком и општег развоја. Према мишљењу неуролога, писање активира одређена подручја у мозгу која нам помажу да учимо брже, али и ефективније. Такође, студије су показале и да малишани брже науче да читају уколико прво савладају писање, али се показало и да боље и брже памте и генеришу идеје.

Осим као алат за боље памћење, писано изражавање игра велику улогу и у осталим сферама живота. Поготово када је реч о креативном писању, о чему је већ било помена у једној од наших ранијих објава. Креативним писањем деца, али одрасли, пре свега боље упознају и разумеју себе. Уче како да јасније препознају, али и да изражавају своје мисли и осећања, а кроз креирање неких нових светова и ликова развијају се и емпатија и боље разумевање других. Због тога смо вам припремили једну табелу са различитим интересантним темама о којима ваши малишани, а и ви заједно са њима, можете свакодневно да пишете. Забавите се!

Фото: crown

Извор: crown.edu.rs/