Шта су то скокови у развоју и када се јављају?

Скокови у развоју
Дојење… Тако тешко, тако компликовано, тако захтевно… Да, јесте тешко, компликовано и захтевно АЛИ само ако не знате основе дојења, а када то научите дојење постаје право задовољство. Ово ће вам потврдити свака мајка која је успешно савладала дојење.
Једна од јако важних ствари код дојења, поред оне реченице која мора да Вам одзвања у глави да дојење иде из главе а млеко из дојке и правилног положаја детета на дојци, јесте та да научите да се код малтене сваког детета јављају одређене фазе у развоју које популарно зовемо скокови у развоју.
Шта су то скокови у развоју?
Када се јављају скокови у развоју?
Како изгледају скокови у развоју?
Колико трају?
Како “преживети” скок у развоју?
Када ће престати?
Шта су то скокови у развоју?
Скокови у развоју су периоди у бебином животу када се беба нагло мења. То су периоди који се најчешће осећају пре великих дешавања у бебином телу пре свега она која се односе на физички раст и развој.
Када се јављају скокови у развоју?
Као и код свега када је раст и развој детета у питању оно на шта се мора рачунати то су индивидуалне разлике. Нисмо сви исти тако да се и скокови не јављају код свих беба у исто време. Постоје одређене смернице када се јављају али понављам ово су само смернице, а код ваше деце се може десити да, у почетку, дођу пар дана пре или касније, а како дете расте померања могу да буду и већа.
Оно што сам у пракси била у прилици да видим је да постоје две шеме и то прва која прати бројеве 3, 6 и 9 (дана, недеље, месеци) и друга шема која прати бројеве 2 и 4 (дана, недеље, месеци).
Бројеви? Шеме? Фазе? О чему се овде ради?
Ништа страшно верујте ово само значи да ће једна беба имати скокове у развоју са 3 дана, 6 дана, 9 дана, 3 недеље, 6 недеља, 9 недеља, 3 месеца, 6 месеци и 9 месеци, док ће друга беба пратити 2 и 4 тј. имаће скок у развоју са 2 дана, 4 дана, 2 недеље, 4 недеље, 2 меседа, 4 месеца… АЛИ немојте се овим оптерећивати, а зашто… ево следи објашњење и на ово питање:
Како изгледају скокови у развоју?
Скокови у развоју срећом код већине беба изгледају потпуно идентично тако да се лако примете. Дете почиње да се понаша јако захтевно. Оно је здраво, пресвучено, све је како треба али стално жели да сиса. Сисало је пре “пола сата” а опет је “гладно”. У томе и јесте ствар да дете тада није гладно већ само има појачану потребу да сиса.
Не примећују се само те промене већ дете које је било мирно, задовољно, лепо спавало… оно постаје права ноћна мора сваке мајке, плачљиво, незадовољно, не спава како треба, мења ритам у потпуности. То су они моменти када свака мајка помисли да њено млеко више не ваља или да га нема довољно и посежу за адаптираним млеком, нажалост праве највећу могућу грешку када је дојење у питању.
Не виде се у време скока промене само код бебе већ и код мајке. Њене дојке које су биле између подоја прилично пуне, млеко се осећало “под руком” је нестало. Дојке су мекане, “празне”, млеко се не може издојити ни мало…
Колико трају?
Индивидуално је. У почетку они трају дан два, а како дете расте тако се и фаза скока продужава. У највећем броју случајева не траје дуже од 7 дана и то под условом да волите да се дружите са бројкама јер је најбољи начин и не размишљати о броју дана већ пратити дете и следеће препоруке:
Како “преживети” скок у развоју?
Пре свега знањем тј прихватити да су они нормална појава и да су знак да ваше дете расте и развија се како треба. Оног момента када сте постали свесни постојања скокова у развоју већ сте на пола пута да их превазиђете са мање трауме. Следеће је ОДМОР! Како одмор? Беба стално плаче, кењка, незадовољна је треба је носати, шетати… Не, нема потребе, одмарајте од свега што свакодневно радите, заборавите мало на кућне послове, на старије дете, на обавезе… и посветите се свом детету. Узмите флашицу воде да вам буде при руци, омиљену храну која вам прија, књигу, даљински… и легните поред детета и дојите. Дојите 24 сата од 24… Што се ви будете више опустиле и беба ће бити мирнија, што више буде сисала боље ће се осећати, биће мирнија и задовољнија и скок ће брже проћи.
Замолите укућане да вам помогну око куће, старијег детета, спремања ручка. Једноставно ова фаза је пролазна и неће вечно трајати. Спавајте када дете заспи, одмарајте и душу и тело јер вам то треба. Скок се тешко превазилази на ногама.
Када ће престати?
Уопштено речено скокови никада не престају све док растемо. Првих неколико месеци су најинтензивнији јер их има највише, а беба тада зависи само од вас и подоја. Како време буде одмицало биће све лакше. Са 9 месеци већ имате и чврсту храну у употреби, са годину дана, годину и по… две, три, 6…
Не заборавите два највећа скока пубертет и “други пубертет”
Сваки од ових скокова у развоју након напора који је изискивао и од маме и од бебе доноси лепе награде као што су: први бебин осмех, беба је све буднија и почиње да запажа свет око себе, окреће се на страну, почиње да гугуче, почиње сама да седи, да устеје, да прави прве кораке…
аутор:  Tereza Kiš Miljković
вр. саветница за дојење
уредница супербеба.