Шта у ствари значи дисциплиновати предшколца (и како то урадити)

За неке родитеље дисциплиновање детета се повезује са батинама и казнама. Ипак, експерти у овом пољу кажу да би то требало бити постављање граница. Циљ је спречити своје дете да учествује у аграсивним (ударање, бацање ствари), опасним (истрчавање на улицу), и неприличним (бацање хране) понашањима. Такође, реч је и о спровођењу последица за прекршена правила. Навешћемо неколико стратегија које могу помоћи родитељима.

1.Изабери приоритете
Ако константно говорите детету НЕ, НЕ, НЕ за сваку ствар подједнако, оно ће једноставно постати глуво на то и неће вас схватати озбиљно. Једноставно се држите приоритета и сходно томе одредите правила и примерене последице за кршење истих. Остало ставите у категорију, “МА, НИЈЕ ТОЛИКО ВАЖНО”.

2. Будите упорни
Ако сте одредили да се не сме бацати лопта унутар куће, онда то правило важи сваки дан. Немојте га мењати сходно вашем расположењу, јер то дефинитивно збуњује децу.

3. Немојте постати емоционални
Када сте превише живчани, док детету нешто говорите, оно ће чути ваше емоције, а не ваше речи. Нема сумње у то, да је веома тешко понављати једну те исту ствар милион пута, али ако вам до сада дерање није помогло, неће ни од сада. Пробајте дубоко удахнути, избројати до три, спустите се до нивао дечијих очију и онда кратко и озбиљно реците шта треба да уради.

4. Научите шта ваше дете активира
Ако знате да су одређена понашања превелика искушења за ваше дете, једностано то склоните. Подигните на вишу полицу или неге, где то дете не може дохватити. Неке ствари они не могу одмах разумети, а на овај начин ћете уштедити мало живаца.

5. Реците то кратко и јасно
Морате имати на уму да нико не воли да му се сатима набраја око нечега, а поготово деца, која од тога вероватно разумeју само пет речи. Па онда тако и поступите. Реците шта не смије радити, зашто и која је последица за прекршено правило.

6. Останите позитивни
Дисциплиновати предшколца није лако. Потребно је доста стрпљења и времена. Понекад се деси да упркос свему, до детета једноставно ништа не допире. Сва деца нису иста, па тако ни у примању информација. Немојте бити превише самокритични, као и детету, дајте и себи мало времена.

Извор: Предшколско.ба