Šta zapravo znači pokazivati više ljubavi?

8 septembra, 2017

Gradite li odnos sa detetom?
Nije dovoljno reći deci da ih volimo. Moramo da pokazujemo svoju ljubav svaki dan, kako bi je oni i osetili. Kad tako postupamo, našoj deci je potrebno mnogo manje discipline.

Uglavnom to, da je povezivanje sa našim detetom naš prioritet. To znači da poklanjamo punu pažnju onome što se dešava između nas, posmatramo stvari iz detetove perspektive i stalno imamo na umu da to dete, koje ponekad ume i da nas izludi, je ustvari ona bebica koju smo prvi put uzeli u ruke sa tolikim nadama.
Potrebno je mnogo truda da bismo se potpuno približili i razumeli drugo živo biće, ali kad smo stvarno bliski sa svojim detetom shvatimo da nas to dodatno pokreće i pomaže da se osećamo življim, kao što nas prisustvo druge osobe obično čini. Biti blizak zahteva mnogo truda, ali gotovo svi roditelji odrasle dece tvrde da im je žao što nisu proveli više vremena sa svojom decom dok su bila mala.
Bliskost između roditelja i deteta je rezultat toga koliko su roditelji provodili vremena sa svojim detetom dok je ono još bilo beba. Na primer, istraživanja su pokazala da očevi, koji provedu prvu nedelju života sa svojim detetom, umesto na poslu, kasnije imaju bliskiji odnos. Teorije povezivanja tvrde da ako muškarac uspostavi vezu sa svojim novorođenim detetom, kasnije ta veza bude čvršća. Ali ne morate da verujete u ove teorije da biste primetili da tip muškarca, koji vrednuje svoje novorođenče i novu porodicu i kasnije nastavlja to da radi, tako da ostaje blizak sa svojom decom.
Krenite od poverenja, osnovne svakog dobrog odnosa
Poverenje počinje da se razvija u ranom detinjstvu, kad Vaše dete uvidi da li ste tu da ga utešite kad ste mu potebni. Istraživanja pokazuju da li se mala deca osećaju povezanim sa svojim roditeljima, a to znači da li bebe veruju da mogu da se oslone na svoje roditelje prilikom upoznavanja sa svojim novim emotivnim i fizičkim potrebama.
Posmatrajte svoje dete poput biljke, koju treba zalivati da bi rasla, razvijala se i procvetala. Ako kojim slučajem vidite da Vaša biljka ima braon lišće, pomislite da joj je možda potrebno više svetla ili vode. Ne kritikujete i ne derete se na nju da biste je ispravili i naterali je da raste uspravno.
Deca formiraju mišljenje o sebi i o svetu svakog dana. Njima je potrebno Vaše ohrabrenje, da bi videli sebe kao dobre ljude, koji su sposobni za dobra dela i moraju da znaju da ste na njihovoj strani. Ako sve što izlazi iz Vaših usta su ispravke i kritike, neće imati dobro mišljenje o sebi i neće osećati da ste im Vi podrška. Narušite odnos sa njima i oni će izgubiti ono što je svoj deci neophodno – da znaju da imaju jednu odraslu osobu koja uvek misli na njih.
 
Poštovanje mora da bude obostrano
Ovo često zaboravljamo u odnosu sa našom decom, jer imamo u glavi da bi trebalo da mi budemo glavni. Držite konce u svojim rukama, ali to radite sa poštovanjem i empatijom, tako da Vaše dete nauči oba, da tretira druge ljude sa poštovanjem i da očekuje od drugih ljudi da tako postupaju sa njim.
Da li slušate svoju devojčicu dok priča o svojim prijateljima iz vrtića, čak i kad imate mnogo važnije stvari o kojima bi trebalo da brinete? Ako je ne slušate sada, postoji manja šansa da će Vam se poveriti o svojim odnosima sa dečacima kad bude bilo vreme za to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama