Стиже нови систем заштите у породилишта – нема више крађе беба!

Будућим мајкама ће се већ при уласку у породилиште стављати гумена идентификациона наруквица, пише портал 021.rs.

Foto: ehoboom
Foto: ehoboom

Након порођаја, беба добија наногицу, која се одмах упарује са наруквицом мајке. Овако ће укратко изгледати нови систем заштите у породилиштима од отмица и замена беба, који ће на јесен прво почети да се примењује у београдским породилиштима. У породилиштима ће бити постављени сензори који ће омогућити да се тачно зна у ком делу објекта је смештена беба.
„Од момента када су упарене наруквица и наногица мајке и бебе, прати се ко новорођенче узима и где да носи. Медицинске сестре и бабице, које ће бити задужене за бебе, носиће посебне беџеве и биће део целог система. Уколико неко други узме бебу, софтвер ће то препознати. Тада се аутоматски активира аларм, затварају се улазна врата болнице, а лифтови се блокирају. Исти поступак важиће и ако неко покуша да насилно пресече траку или је скине„, каже Мирко Мандић из компаније „Салмонт“ која је заступник израелског приозвођача безбедносне опреме.
Овакав систем безбедности, назван „Бабy матцх“ постоји у више од 600 клиника у Европи и Америци, а Србија ће бити једина у региону која ће га увести.
Да не би дошло до замене беба, примењиваће се још једна провера приликом отпуста из породилишта.
„На наруквици коју носи мајка постоји дугме, које када се притисне, аутоматски се упарује са бебином наногицом. Уколико се на наруквици упали зелено светло, значи да је све у реду, али уколико се упали црвено, знак је да се ради о туђој беби„, објашњава Мандић.
У Министарству здравља за „Блиц“ кажу да су дали пуну подршку реализацији пилот пројекта препознавши у њему могућност да се додатно повећа безбедност новорођенчади и породиља.
„Сагласили смо се да се пилот пројекат спроведе у два београдска породилишта, компанија „Салмонт“ се обавезала да ће сама наћи начин да финансира овај пројекат, а након три до шест месеци примене овог система, а на основу утиска запослених и породиља, као и на основу мишљења струке биће донета коначна одлука о примени система у свим породилиштима Србије„, наводе из Министарства.
Извор: 021.rs