Stiže novi sistem zaštite u porodilišta – nema više krađe beba!

Budućim majkama će se već pri ulasku u porodilište stavljati gumena identifikaciona narukvica, piše portal 021.rs.

Foto: ehoboom
Foto: ehoboom

Nakon porođaja, beba dobija nanogicu, koja se odmah uparuje sa narukvicom majke. Ovako će ukratko izgledati novi sistem zaštite u porodilištima od otmica i zamena beba, koji će na jesen prvo početi da se primenjuje u beogradskim porodilištima. U porodilištima će biti postavljeni senzori koji će omogućiti da se tačno zna u kom delu objekta je smeštena beba.
„Od momenta kada su uparene narukvica i nanogica majke i bebe, prati se ko novorođenče uzima i gde da nosi. Medicinske sestre i babice, koje će biti zadužene za bebe, nosiće posebne bedževe i biće deo celog sistema. Ukoliko neko drugi uzme bebu, softver će to prepoznati. Tada se automatski aktivira alarm, zatvaraju se ulazna vrata bolnice, a liftovi se blokiraju. Isti postupak važiće i ako neko pokuša da nasilno preseče traku ili je skine„, kaže Mirko Mandić iz kompanije „Salmont“ koja je zastupnik izraelskog priozvođača bezbednosne opreme.
Ovakav sistem bezbednosti, nazvan „Baby match“ postoji u više od 600 klinika u Evropi i Americi, a Srbija će biti jedina u regionu koja će ga uvesti.
Da ne bi došlo do zamene beba, primenjivaće se još jedna provera prilikom otpusta iz porodilišta.
„Na narukvici koju nosi majka postoji dugme, koje kada se pritisne, automatski se uparuje sa bebinom nanogicom. Ukoliko se na narukvici upali zeleno svetlo, znači da je sve u redu, ali ukoliko se upali crveno, znak je da se radi o tuđoj bebi„, objašnjava Mandić.
U Ministarstvu zdravlja za „Blic“ kažu da su dali punu podršku realizaciji pilot projekta prepoznavši u njemu mogućnost da se dodatno poveća bezbednost novorođenčadi i porodilja.
„Saglasili smo se da se pilot projekat sprovede u dva beogradska porodilišta, kompanija „Salmont“ se obavezala da će sama naći način da finansira ovaj projekat, a nakon tri do šest meseci primene ovog sistema, a na osnovu utiska zaposlenih i porodilja, kao i na osnovu mišljenja struke biće doneta konačna odluka o primeni sistema u svim porodilištima Srbije„, navode iz Ministarstva.
Izvor: 021.rs