Stiže sezona komaraca, predlažemo šest bezbednih načina da zaštitite decu

15 maja, 2020

Da li ste znali da se komarci na našoj planeti nalaze još od doba Trijasa, dakle još od pre 400 miliona godina? Njihovom razmnožavanju veoma pogoduje vodena i vlažna sredina, pa ne čudi što u vreme kada je veća vlaga načisto podivljaju. Inače, komarci prouzrokuju više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na Zemlji. Oni su prenosioci raznih bolesti uključujući malariju, denga groznicu i žutu groznicu.

Komarci prouzrokuju više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje!

Sve ovo je i više nego dovoljan razlog da preduzmete sve što je u vašoj moći kako biste zaštitili sebe i svoje najbliže od ovih dosadnih ali i opasnih krvopija.

Slično kao i kod zaštite od sunca, uvek je odeća najbolji izbor. Ali, pošto male napasti postaju aktivne upravo leti, kada smo lagano obučeni, moramo razmišljati i o drugim načinima zaštite. Pre svega, trebalo bi izbegavati boravak u blizini mirne vode jer je tu njihova najveća koncentracija. Naravno, zaštitite kuću ili stan komarnicima.

Za zatvorene prostore (osim komarnika) je veoma koristan Chicco Zanza električni aparatić, koji ne koristi hemikalije neprijatnog mirisa već ultrazvučne talase koji odbijaju ženke komaraca, odnosno “ujedače”. Isti takav uređaj, ali na baterije, možete poneti sa sobom i zakačiti na kolica ili nosiljku.

Pored ovih uređaja, možete koristiti i različite preparate iz Chicco kolekcije namenjene upravo bebama i deci. A ako se ujed već desio, predlažemo olovku protiv ujeda.

Ako imate dete koje se još vozi u kolicima, onda je najbolje rešenje svakako mrežica za kolica koja pruža potpunu zaštitu.

Novi načini zaštite

Za sve ovo što smo naveli ste verovatno već čuli, ali na našem tržištu sada se pojavilo nešto novo, a što je najvažnije – potpuno prirodno. Reč je o parfemisanim narukvicama i klipsama sa uljem limunove trave čiji miris odbija komarce. Može ih nositi cela porodica, a pošto dolaze u nekoliko različitih boja, deci će biti zabavno i da biraju koju staviti kada krenu napolje (ili na spavanje).

Pored klipsi i narukvica, tu su i parfeminsani flasteri za odeću ili kolica čiji miris takođe odbija komarce, a pošto je potpuno prirodan, ne škodi ni deci ni odraslima.

Dakle, načini da se zaštitite su zaista brojni, pa tako nema razloga da brinete da li ćete ovog leta uspeti da zaštitite svoje mališane.

I za kraj još jedna zanimljivost – prema istraživanjima, aktivnost komaraca se za vreme punog meseca povećava čak do 500 puta, a veoma im smeta miris belog luka! Dakle, vrlo je verovatno da su upravo komarci odgovorni za mit o vampirima ☺.

A. Cvjetić

(PR)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama