Дете мора водити своје битке

23 маја, 2016

Колико год да година има ваше дете, сигурно сте приметили да не вреде за све родитеље исти савети. Једноставно, није свако дете исто па зато и толико теорија о томе како добро одгајати дете. Било које питање да имате, наћи ћете барем три савета како да то решите. Неке од тих савета можете одмах баците кроз прозор а, с друге стране, има оних које стварно треба да послушате јер се преносе с кољена на колено! Ево неколико таквих, “старомодних” савета који ће увек бити актуални.
porodica-1
Ви сте својој деци прво родитељи а не другари
Наравно да је лакше увек бити добар полицајац, а не лош. Али, да бисте били добар родитељ, морате бити и лоши понекад. Запамтите, свом детету сте пре свега родитељ – то је ваша прва и најважнија улога. Нисте његов најбољи пријатељ. Важно је да будете отворени са дететом и делити свашта, али не можете баш све причати деци. Имајте увек на уму да, и ако ће вам дете рећи да би волело да сте ви његов најбољи пријатељ, оно што њему у ствари треба јесте сигуран и самоуверен родитељ.
Не покушавајте бити “савршен” родитељ
Стремљење савршеном родитељству је рецепт за пропаст. Као прво, тако нешто ни нема. Уместо да покушавате бити “савршени”, само будите најбољи што можете. Не ради се уопће о томе да све треба радити “исправно” већ о томе да волите и бринете о свом детету на свој начин. Оставите зато те књиге о томе како одгајати дијете и слиједите своју интуицију. Само ви знате што је најбоље за вас и вашу породицу.
Одгајајте децу како бисте волели да су и вас одгајали
Основно животно правило је да се према другим људима понашате онако како бисте вољели да се и они понашају према вама. То се односи и на одгајање и васпитање деце. Дјеца најбоље уче пријером, па се потрудите да им ви будете најбољи пример. Будите љубазни према својој деци и поштујте их како би вам она на исти начин узвратила.
Када нешто кажете – осигурајте се да је тако до краја
Постављање граница је важан дио родитељства, али праћење резултата унутар тих граница је још важније. Ако кажете детету да ћете “окренути кола и вратити се кући ако не престане вриштати” а то не учините, изгубили сте рат. Веројатно ћете после тога изгубити још много битака.
Немојте се нервирати за сваку ситницу – дете мора водити своје битке
То што је дете пало или није добило најбољу могућу оцену, није ваша кривица. Што прије научити дете да преузима одговорност за оно што му се догађа, боље за све укућане. Дете мора да научи да треба да уложи много труда да би постигло успех.
Пазите што причате
Речи су снажно оружје и морате нарочито обратити позорност које речи користите пред децом. Било да се ради о ружним речима које не бисте вољели да понављају или о негативним изјавама које излазе из ваших уста, велика је вероватноћа да ће ваша дјца запамтити што сте рекли. Ваше речи носе велику тежину и зато немојте бити претешке.
Оба родитеља требају подржати једно друго
Јако је важно да оба родитеља буду на истој страни, да се слажу око одређених одлука и подрже једно друго. Детету је потребна структура и конзистентност с обје стране. Било да децу одгајате заједно или одвојено, требало би комуницирати направите заједничке договоре око одређених правила, дисциплине итд.
Немојте бити “хеликоптер родитељ”
Бити хеликоптер родитељ није забавно ни вама, ни вашем детету. Стално бдети над њим, толико да оно нема ни мало неовисности довешће до тога да ће дете бити потпуно овисно о вама. Ни наши родитељи а ни баке и дедови нису били хеликоптер родитељи, зар не? Гледајте на то као и птице – желите припремити дете да успешно одлети из вашег гнезда.
Одвојите време за себе
Како бисте били најбољи родитељ свом детету, треба бити најбоља верзија себе. Брига о себи треба да је, зато, на попису приоритета. У чему год да уживате,  нађите времена за ту активност. Од круцијалног је значаја наћи време за себе.
 
Извор.pcskolarac-novosti.blogspot.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама