Dete mora voditi svoje bitke

23 maja, 2016

Koliko god da godina ima vaše dete, sigurno ste primetili da ne vrede za sve roditelje isti saveti. Jednostavno, nije svako dete isto pa zato i toliko teorija o tome kako dobro odgajati dete. Bilo koje pitanje da imate, naći ćete barem tri saveta kako da to rešite. Neke od tih saveta možete odmah bacite kroz prozor a, s druge strane, ima onih koje stvarno treba da poslušate jer se prenose s koljena na koleno! Evo nekoliko takvih, “staromodnih” saveta koji će uvek biti aktualni.
porodica-1
Vi ste svojoj deci prvo roditelji a ne drugari
Naravno da je lakše uvek biti dobar policajac, a ne loš. Ali, da biste bili dobar roditelj, morate biti i loši ponekad. Zapamtite, svom detetu ste pre svega roditelj – to je vaša prva i najvažnija uloga. Niste njegov najbolji prijatelj. Važno je da budete otvoreni sa detetom i deliti svašta, ali ne možete baš sve pričati deci. Imajte uvek na umu da, i ako će vam dete reći da bi volelo da ste vi njegov najbolji prijatelj, ono što njemu u stvari treba jeste siguran i samouveren roditelj.
Ne pokušavajte biti “savršen” roditelj
Stremljenje savršenom roditeljstvu je recept za propast. Kao prvo, tako nešto ni nema. Umesto da pokušavate biti “savršeni”, samo budite najbolji što možete. Ne radi se uopće o tome da sve treba raditi “ispravno” već o tome da volite i brinete o svom detetu na svoj način. Ostavite zato te knjige o tome kako odgajati dijete i slijedite svoju intuiciju. Samo vi znate što je najbolje za vas i vašu porodicu.
Odgajajte decu kako biste voleli da su i vas odgajali
Osnovno životno pravilo je da se prema drugim ljudima ponašate onako kako biste voljeli da se i oni ponašaju prema vama. To se odnosi i na odgajanje i vaspitanje dece. Djeca najbolje uče prijerom, pa se potrudite da im vi budete najbolji primer. Budite ljubazni prema svojoj deci i poštujte ih kako bi vam ona na isti način uzvratila.
Kada nešto kažete – osigurajte se da je tako do kraja
Postavljanje granica je važan dio roditeljstva, ali praćenje rezultata unutar tih granica je još važnije. Ako kažete detetu da ćete “okrenuti kola i vratiti se kući ako ne prestane vrištati” a to ne učinite, izgubili ste rat. Verojatno ćete posle toga izgubiti još mnogo bitaka.
Nemojte se nervirati za svaku sitnicu – dete mora voditi svoje bitke
To što je dete palo ili nije dobilo najbolju moguću ocenu, nije vaša krivica. Što prije naučiti dete da preuzima odgovornost za ono što mu se događa, bolje za sve ukućane. Dete mora da nauči da treba da uloži mnogo truda da bi postiglo uspeh.
Pazite što pričate
Reči su snažno oružje i morate naročito obratiti pozornost koje reči koristite pred decom. Bilo da se radi o ružnim rečima koje ne biste voljeli da ponavljaju ili o negativnim izjavama koje izlaze iz vaših usta, velika je verovatnoća da će vaša djca zapamtiti što ste rekli. Vaše reči nose veliku težinu i zato nemojte biti preteške.
Oba roditelja trebaju podržati jedno drugo
Jako je važno da oba roditelja budu na istoj strani, da se slažu oko određenih odluka i podrže jedno drugo. Detetu je potrebna struktura i konzistentnost s obje strane. Bilo da decu odgajate zajedno ili odvojeno, trebalo bi komunicirati napravite zajedničke dogovore oko određenih pravila, discipline itd.
Nemojte biti “helikopter roditelj”
Biti helikopter roditelj nije zabavno ni vama, ni vašem detetu. Stalno bdeti nad njim, toliko da ono nema ni malo neovisnosti dovešće do toga da će dete biti potpuno ovisno o vama. Ni naši roditelji a ni bake i dedovi nisu bili helikopter roditelji, zar ne? Gledajte na to kao i ptice – želite pripremiti dete da uspešno odleti iz vašeg gnezda.
Odvojite vreme za sebe
Kako biste bili najbolji roditelj svom detetu, treba biti najbolja verzija sebe. Briga o sebi treba da je, zato, na popisu prioriteta. U čemu god da uživate,  nađite vremena za tu aktivnost. Od krucijalnog je značaja naći vreme za sebe.
 
Izvor.pcskolarac-novosti.blogspot.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama