Дан када је мој син одустао од мене

13 августа, 2018

Од првог дана када су моји синови почели да деле собу, њихова вечерња рутина се није посебно мењала. Купање, пиџама, прање зуба, читање приче, мажење. И сваке вечери кад напустим собу, Ели каже: „Не заборави да се вратиш, да се још мало мазимо и да нам донесеш воду!”

Док то изговара, ја већ силазим низ степенице и кроз главу ми пролазе сви послови које треба да обавим пре него што и ја легнем. Одговарам сину: „Ок!” иако знам да су шансе да се вратим горе готово никакве. Дан је дуг, таман толико да успем да се преморим и кратак, јер не стигнем да обавим све што би требло. Посао, вечера, веш, судови, припрема доручка за ујутру, све ме то чека иако сам већ на ивици да се онесвестим.
mom playing with toddler son
Понекад ни не стигну да ме поново дозову већ сами због умора потону у сан. Али, понекад, после пар минута чекања да се мама поново врати, дозивање почиње. Иако у почетку тихо, постаје све гласније и чешће: „Мама, мамааа, мааамаааа, МААААААМААААААА!”

Већ довољно уморна и изнервирана, станем поред степеница и викнем љутито: „Молим??!!”

„Можеш ли да донесеш воду?”

„Долазим за пар минута.”

Завршавам започети посао, пуним две чаше водом и невољно их носим горе, изнервирана што су ме прекинули у послу. Брзо им предајем воду, пољубим их, па изјурим напоље говорећи себи да је мојој деци сад потребан сан. Ја само радим оно што је најбоље за њих.

Већ две године, овај сценарио понавља се готово сваке вечери, због чега је још чудније да ја уопште нисам приметила кад се све променило.

Једног поподнева сам се играла са старијим сином и прислушкивала о чему разговара мој супруг с млађим дететом. Нисам могла добро да их чујем, али су речи „мама” и „гунђање” сигурно биле изговорене. Бацила сам се преко кревета и почела да га голицам у шали питајући: „Ма, за кога ти то кажеш да је гунђало?”

Недуго затим, деца су отишла у собу по играчке, а ја сам села поред мужа. „Јеси ли чула шта је Ели рекао?”, упитао ме је. „Мама увек гунђа кад је пред спавање позовем горе да се врати, да се још мало мазимо. Зато с