Стручњаци објашњавају којих седам образаца понашања код деце не треба да игнроишете

30 јануара, 2019

Најпре, ево када треба да реагујете:

Када вас дететово понашање брине месец дана или дуже.

Не можете да контролишете ситуацију.

Понашање вашег детета утиче на људе у околини.

Понашање вашег детета се изненада променило без неког видног разлога. На пример, одједном је постало резервисано или грубо према својим другарима – време је да разговарате.

Има проблеме у школи или су му оцене одједном лошије, често изазива свађе или туче са вршњацима, бежи са часова.

Има проблема са сном, хигијеном или исхраном.

Ево и још неких понашања која не бисте смели да игноришете.

 • Не уме да опрашта
  Деца би требало да умеју да изађу из конфликтне ситуације. Родитељи их најчешће уче да узврате, али у већини случајева, боље је да отпусте негативне емоције. Ако ваше дете увек покушава да се освети, то је лош знак.

Шта да радите

Постарајте се да ваше дете разуме шта значи опроштај. Будите му узор, покажите му својим примером да треба да опрости другима. Научите дете да анализира своја осећања, али и осећања других, како би разумело шта доводи до конфликта. Објасните му како да изађе из неке непријатне ситуације.

 • Неодговорно је
  Често се дешава у породицама где има више деце да једно, најчешће најмлађе, пребацује кривицу на браћу или сестре за нешто што је оно урадило. Већина родитеља то у мањој или већој мери игнорише, али замислите одраслог човека који своју кривицу стално пребацује на колеге на послу.

Шта да радите

Научите дете да буде одговорно тако што ћете постепено повећавати границе. Разговарајте о проблемима и о узроцима лошег понашања.

 • Претерана тврдголавост
  Нема ништа лоше у томе да неко брани свој став, ако је спреман на компромис. Родитељи би требало да помогну деци да развију ову вештину у детињству јер је то много теже развити у пубертету или касније.

Шта да радите

Разумите осећања свог детета и покушајте да схватите који је разлог за његову тврдоглавост. Научите га да разуме своја и туђа осећања и шта мотивише неко понашање. Објасните им шта могу да ураде, а шта не би требало да ураде. Немојте да молите, да се свађате, кривите га и тако даље. Будите сталожени и врло јасни, али помало и спремни на компромис.

Ако, на пример, имате веома мало дете које тврдоглаво жели да поједе чоколадицу, а ви му не дозвољавате да то урадите пре ручка, уместо “Не, то ће ти затворити апетит”, реците: “Можеш да добијеш чоколадицу кад ручаш”.

 • Манипулише другима
  Понекад деца манипулишу родитељима или браћом и сестрама да би добила шта желе. Знате већ, плачу у продавници да би добили шта су зацртали и користе сличне методе. Али, требало би да знају да се здрав однос са породицом, пријатељима, касније колегама, не гради таквим понашањем.

Шта да радите

Требало би да можете да разликујете “блефирање” од ствари и ситуација које заиста муче ваше дете. Деца обично покушавају да манипулишу другима када им родитељи не придају довољно пажње. Због тога је важно да проводите доста времена са њима. Будите смирени, немојте да им претите – тешко је, али је ефикасно.

 • Плаше се промена
  Када је реч о сасвим малој деци, боље је држати се увек истих правила и понашања. Али, мало старија деца треба да се навикавају на промене и да уче да их прихватају. Јер, свет је данас тако променљив да су људи који не умеју да се прилагоде промена потпуно изгубљени…

Ако дете иде у вртић, али плаче јер му бојице нису поређане одређеним редоследом у футроли, требало би да обратите пажњу на такво понашање.

Шта да радите

Увек разговарајте са дететом о некој промени и објасните му шта ће се десити. Контролишите своје емоције јер деца лако читају говор тела и приметиће вашу анксиозност. Покажите да имате разумевање и запамтите да и најмањи проблеми и изазови за децу могу да буду велике препреке.

 • Брзоплето је
  Дечја спонтаност је слатка, осим уколико, на пример, не убаце врео тигањ у пластичну канту или ураде нешто слично. Нека деца говоре и делају без размишљања о последицама, иако њихово понашање може да буде непријатно за њих саме, али и за људе у околини. У таквим случајевима, родитељи треба да науче децу да процене ситуацију и да предвиде могуће последице свог понашања.

Шта да радите

Останите смирени. Анализирајте дететово понашање са њим и откријте зашто је нешто урадило. Пустите их да реше последице свог понашања. Научите дете самоконтроли, поставите правила када ураде нешто импулсивно и похвалите их када поштују та правила.

 • Не уме само да се забави

Руски психолог Катерина Мурашова спровела је експеримент, када је 68 адолесцената (од 12 до 18 година) провело осам сати у самоћи, без пријатеља или уређаја. Само троје тинејџера успело је да издржи овај задатак, док је другима било ужасно.

Бебе не могу да забављају саме себе и то је у реду. Али, старија деца би требало да буду себи довољна у том смислу. Ако дете не развије ову вештину, не може да се концентрише на своја осећања јер га све омета. Када та деца одрасту, почеће да паниче када се деси нешто сасвим обично.

Шта да радите

Разговарајте са својим дететом и проводите што више времена са њим. Дозволите му да проводи време пред екранима, али ограничено. Научите га да схвати шта воли, а шта не воли. Помозите му да развије хобије који нису повезани са телефоним или рачунарима.

Ако не можете сами да се носите са свим тим, потражите помоћ психолога. То само значи да вам је стало до своје породице и да желите помоћ стручњака.

Извор: Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама